Vihkisormuksia muokataan jälkikäteen – syyt vaihtelevat

Vihkisormus ei ole enää jokaisen avioparin mielestä koskematon. Sormuksia paitsi muokataan pakon edessä painon noustua, myös tuunataan näyttävämmiksi timanteilla. Jos liitto hajoaa, sormuskin saatetaan sulattaa pois.

– Ihmiset ovat perinteisesti ajatelleet, että vihkisormus on niin tärkeä, ettei siihen saa koskea jälkikäteen. Nykyään sormusten muokkaamiseen suhtaudutaan onneksi jo vähän avoimemmin, Tina Tillander Atelier Torbjörn Tillanderista kertoo.

Sormuksen muokkaaminen on luonnollista ja jopa välttämätöntä esimerkiksi silloin, kun sormen koko muuttuu ihmisen lihoessa.

– Mitä tahansa sormusta ei kuitenkaan pystytä muokkaamaan miten tahansa. Käsityönä tehtyjen jalometallien muokattavuus on paljon parempi kuin marketeista löytyvistä kultasepänliikkeistä ostettujen valettujen sormusten, joita Suomessa suurimmaksi osaksi valitettavasti myydään.

Tillander sanoo eron johtuvan siitä, että valaessa materiaali kovettuu eri tavalla ja jää huokoisemmaksi.

– Kun sormus joudutaan suurennettaessa sahaamaan auki, sitä täytyy kääntää pihdeillä. Valusormusten metalli murtuu tällöin helpommin kuin käsin tehty runko.

– Varsinkin valkokultaisen valun muokkaaminen on riskialtista. Millin–kahden suurennos onnistuu vielä lähes kaikille sormuksille, mutta kolmen–neljän millimetrin kohdalla, jolloin materiaalia joudutaan taivuttamaan enemmän, valusormusten raja tulee vastaan.

Käsintehty noin tuhat euroa

Vaikka Tillander suosittelee ostamaan käsintehdyn sormuksen, korkean hintansa takia ne eivät liene jokaisen ostettavissa?

– Jos aloittaa yksinkertaisen sileästä sormuksesta tai niin sanotusta rivisormuksesta, jossa on vaikka kolme tai viisi timanttia, sormuksen voi saada hieman alle tuhannella eurolla, Tillander sanoo.

– Kannattaa ostaa mieluummin laadukasta ja sileää kuin näyttävää, mutta huonolaatuista. Harvalla opiskelijalla tai nuorella on laittaa sormuksiin heti paljon rahaa, mutta kun ylimääräistä on muutaman vuoden päästä kertynyt, kiviä voi lisätä.

Timanteista riippuen niiden lisääminen maksaa muutamista satasista moniin tuhansiin euroihin.

– Sormuksen suurentamisen hinta taas vaihtelee satasen ja muutaman sadan euron välillä. Sormusta voi myös pienentää, jos se on sileä eikä siihen ole kiinnitetty kiviä koko matkalta.

Timantit tuovat näyttävyyttä

Timantteja lisätään sormuksiin usein vuosipäivien yhteydessä yhteisen saavutuksen symbolisoimiseksi.

– Leikkisästi voisi sanoa, että timantit myös "kutistuvat" käytössä: vaikka alun perin valitsee kahdesta kivestä pienemmän, koska isompi tuntuu liian näyttävältä, niin viiden vuoden päästä moni jo haikailee suurempaa. Halutaan vähän bling blingiä, Tillander sanoo.

Eniten myydään värittömiä timantteja.

– Värillisten timanttien suosio on kuitenkin noussut. Esimerkiksi kellertäviä, ruskeita ja vaaleanpunaisia timantteja, jotka tosin luonnonvärisinä ovat äärettömän kalliita, ostetaan paljon.

Kolmas sormus nimettömään

Halutessaan sormuksen materiaalia voi muuttaa, esimerkiksi kullata hopean.

– Se ei kuitenkaan missään nimessä kannata, sillä lopputulos ei ole kestävä. Kultaus tai mikä tahansa muukin pinnoite on nimenomaan vain pinnoite: naarmun tullessa se lähtee pois, Tillander sanoo.

Kaiverruksien lisääminen vihkisormuksiin jälkikäteen on harvinaista.

– Jotkut toki saattavat haluta ikuistaa vaikka kymmenvuotishääpäivän, mutta enemmän tapahtuu sitä, että ihmiset haluavat nimettömään kokonaan uuden, kolmannen sormuksen. Tällaista tekevät monta vuotta naimisissa olleet parit, jotka tahtovat lisää näyttävyyttä.

Jotkut haluavat luopua kokonaan alkuperäisestä sormuksesta ja vaihtaa uuteen.

– Jos tuntuu, ettei enää tykkää sormuksesta, niin nykyään on ihan sallittua ja mahdollista hankkia uusi. Tietysti pitää varmistaa, että kumppani hyväksyy asian.

– Varsinkin jo pidempään naimisissa olleiden keskuudessa uuden sormuksen hankkiminen on aika tavallista. Kun samaa sormusta pidetään sormessa 20 vuotta, niin kyllähän se kuluu käytössä materiaalista riippumatta aivan kuten kaikki muutkin tavarat, Tillander sanoo.

Erotessa sulatus tai kivet irti

Tilastollisesti noin puolelle sormukset hankkineista tulee ero. Jos niin käy, voiko sormuksen pitää ja mahdollisen kaiverruksen poistaa?

– Jos sormuksessa on riittävästi materiaalia, niin kyllä. Joskus kuitenkin näkee tosi ohuita sormuksia, jotka ovat melkein kuin ilmaa. Sellaisista kaiverruksia ei pysty poistamaan.

Harva tosin haluaa eron tullessa enää pitää sormusta, oli siinä sitten kaiverrusta tai ei.

– Yleensä sormusta ei suhteen loputtua enää tahdota käyttää. Siihen ei auta kaiverrusten poistaminen. Tavallisesti sormus tällöin joko sulatetaan kokonaan pois tai siitä poimitaan kivet irti uuden korun tekemistä varten.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat