Koruliikkeet kertovat lapsille laitetuista korvakoruista: "Nuorin asiakas on ollut kolme kuukautta vanha"

Muistatko vielä, kun sait vanhemmiltasi viimein luvan rei'ittää korvasi? Kysyimme kolmesta liikkeestä, millaisia korvakorunottajia nykylapset ovat.

Minkä ikäisenä sallisit lapsellesi korvakorut? Vieläkö korvakoruja otetaan ala-asteikäisenä? Kysyimme kahdesta liikkeestä, millaisia korvakorunottajia nykylapset ovat.

Kauneuskeskus Fenix toivottaa tervetulleeksi kaikenikäiset rei’itysasiakkaat.

– Nuorin asiakas tähän mennessä on ollut kolme kuukautta vanha. Ei ole mitään estettä tehdä niin nuorelle, kertoo Marjo Fischer, estenomi, SKY CIDESCO -kosmetologi ja toimitusjohtaja.

– Meillä käy aika paljon lapsia. He tulevat aina vanhemman kanssa. Emme laittaisi koruja, jos lapsi tulisi vain kaverin kanssa. Vanhemman pitää olla mukana.

Reiät tehdään ampumalla; korut ovat tuttuja nappimallisia. Materiaaleissa on vuosien varrella tapahtunut kehitystä, sillä nykyisin käytössä on lääketieteellinen titaani tai lääketieteellinen muovi. Uusissa koruissa on myös uudenmallinen, umpinainen lukko, jota ei saa kiristettyä liian tiukalle.

– Useimmiten lapset aika tarkkaan tietävät, että he haluavat korvikset. Toki välillä on tapauksia, että tulee viime hetken paniikki eikä koruja uskallakaan ottaa. Hyvin usein lapsi kuitenkin on erittäin reippaana eikä ilmekään värähdä, kun korvis laitetaan, Fischer sanoo.

– Asia on käyty hyvin läpi kotona, ja usein on niin, että lapsi on saanut niin sanotusti kinuta aika pitkään, eli on varmistettu, että lapsi varmasti haluaa korvikset. Usein lapsi saa korut, kun hän on kouluikäinen ja menossa aloittamaan ekaluokkaa, vaikkapa seitsemänvuotislahjaksi.

Vauvan korvakoruja varten vanhemmat puuduttavat korvanlehdet voidemaisella puudutusaineella. Voiteen tulee antaa vaikuttaa mieluiten tunti, ja se puuduttaa ihon. Esimerkiksi viisi–kuusivuotias voi jo jännittää korunottamistilannetta, kun taas pieni vauva ei osaa jännittää.

Kritiikkiä vauvojen korvakoruista liike ei Fischerin mukaan ole koskaan saanut.

– Joskus olen nähnyt nettikirjoittelua, jossa ihmiset pohtivat, miksi niin pienelle pitää laittaa korut. Tuollaiseen sanoisin, että ensinnäkin, mitä se ulkopuoliselle ihmiselle kuuluu, mikä jollakulla on syynä? Ammattilaisena sanoisin, että kun vauvalle laitetaan korvikset, kaikkein todennäköisintä on, ettei tapahdu mitään. Kaikkihan aina pelkäävät, että entä, jos ne tulehtuvat, tai jos se repeää. He näkevät kauhukuvia, joita yleensä ei tapahdu, Fischer kuvaa.

Tulehduksen aiheuttavat bakteerit, joita korvaan päätyy yleensä sormista, kun korun ottanut ei malta pitää sormia erossa.

– Vauva ei näperrä korviksia, koska hän ei ymmärrä, että hänellä on korvikset.

Nykyisin korvakoruja ei myöskään neuvota enää pyörittelemään sormin.

– Yleensähän ihminen toimii niin, että hän muistaa yllättäen ”ai niin, näitä piti pyöritellä”, ja sitten hän pyörittelee, pesemättä käsiä. On parempi, ettei koruja pyöritellä olenkaan, koska niitä ei kuitenkaan pyöritellä puhtain käsin, Fischer sanoo.

– Lapsiasiakkaille sanommekin erikseen aina, että nyt on pidettävä sormet pois sieltä, ettei korva tulehdu. He uskovat sen yleensä oikein hyvin.

"On hienoa olla mukana lapsen tärkeässä tapahtumassa"

Kultasepänliike Esko Lindroos Oy:llä korvakorujen ottamisen alaikäraja on seitsemän vuotta. Alle 18-vuotiaalla tulee olla huoltajan lupa.

– Asiakkaamme ovat hyvin ymmärtäväisiä ikärajamme suhteen, vaikkakin nuoremmillekin lapsille on tultu kysymään reikien laittoa. Koemme, että 7-vuotias haluaa korvakorut itse ja on halukas niistä pitämään huolta ja on pohtinut jo niiden laittoa, kertoo myymäläpäällikkö Marika Ranki.

– Kyllä vanhemmat sallivat lapsilleen korvakorut, tulee paljon myös jo teini-iässä olevia ottamaan ensimmäiset korvakorut. Heidän kanssa jutellessa tulee ilmi, etteivät ole aiemmin halunneet laittaa niitä, vaikka olisivatkin saaneet vanhemmilta luvan.

Lindroosilla ensikorvakoru on usein kirurginterästä; myös titaanisia käytetään. Korvakoru ammutaan korvannipukkaan.

– Nuoremmat haluavat jollakin värikkäällä kivellä olevan korun ja hieman vanhemmat, teinit, teräksen- tai kullanvärisen.

Ranki itse on rei’ittänyt korvia jo 13 vuotta. Moni nuori haluaa nykyisin toisen tai kolmannenkin reiän korviin.

– Sen olen huomannut, että yhä vähemmän tullaan kysymään alle 7-vuotiaille reikiä. Monelle on iso asia, kun täyttää seitsemän vuotta tai aloittaa koulun, niin silloin saa ensimmäiset korvakorut. Kiireellisin aika näissä meillä onkin juuri ennen koulun alkua.

Korvakorujen suosion Ranki näkee pysyvän samanlaisena vuodesta toiseen.

– On hienoa olla mukana lapsen tärkeässä tapahtumassa, jonka hän varmasti muistaa koko elämänsä, toivottavasti positiivisena asiana.

"Korvakorut ovat kasvattaneet suosiotaan"

Timanttiset-liikkeessä korvakoruja tehdään eleensä alkaen 6 vuotiaalle. Enimmäkseen koruja ottavat yli 7-vuotiaat, kertoo myymälävastaava Liisa Saukkonen.

– Vanhemmat päättävät korvakorujen laittamisesta lapsille ja tuovat lapset meille korvien rei’itykseen. Teini-ikäiset ja sitä vanhemmat tulevat ilman vanhempia laitattamaan reikiä korviin, Saukkonen kertoo.

Käytetyt korut ovat kirurgista terästä, joko hopean- tai kullanvärisiä tai titaania. Ne otetaan esiin omasta pakkauksestaan vasta, kun ne on aika asettaa rei’ìtyslaitteeseen.

– Korvakorut ovat kasvattaneet suosiotaan, Saukkonen arvioi.

– Nykyisin laitetaan korvakoruja entistä nuoremmille, ja ikäraja on alentunut huomattavasti verrattuna aiempiin vuosiin.

***

Lue myös:

    Uusimmat