Loppukesä on myynnin kulta-aikaa – näin saat kaupaksi käytetyn morsiuspuvun: ”Muoti menee nopeasti eteenpäin”

Uskoisitko, että nämä morsiuspuvut ovat vessapaperia? 1:39
Uskoisitko, että videolla näkyvät morsiuspuvut ovat paperia?

Loppukesästä alkaa hääpukujen sesonki, kun ensi vuoden morsiamet alkavat metsästää morsiuspukuja. Nyt onkin oiva aika laittaa käytetty hääpukunsa kiertoon. Asiantuntija kertoi, mitä ihmisten tulisi ottaa huomioon käytettyjä morsiuspukuja myydessään.

Käytetty hääpuku on ekologinen ja taloudellinen valinta, joka kiinnostaa monia. Jos oman morsiuspukunsa mielii myydä, kannattaa kiinnittää huomionsa muutamaan seikkaan.

Hääpukuliike Wedding Garagen perustaja Maija Putkonen antoi vinkkinsä käytetyn hääpuvun myyntiin.

1. Panosta laatuun

Jos morsiuspukua ei ole vielä ostanut, kannattaa valinnassa panostaa laatuun. Laadukas hääpuku tekee kauppansa kerran jos toisenkin.

– Mitä laadukkaamman puvun ostaa, sitä paremmin se säilyttää arvonsa, Putkonen sanoo.

Jotta hääpuvun saisi myytyä uudelleen, on siinä oltava muokkausvaraa – ja sitä laadukkaista puvuista yleensä löytyy toisin kuin halvoista kopioista, ”Kiinan puvuista”. Putkonen sanoo, että suuri osa laadukkaista morsiuspuvuista ommellaan Euroopassa.

Hyvä ompelija osaa muokata hääpukua morsiamelle sopivaksi niin, että materiaalia ei mene hukkaan ja muokkaus on vielä uudelleenmuokattavissa. Laatuun kannattaa siis panostaa myös hääpukua muokkaavaa ompelijaa valitessaan. Putkonen sanoo, että suomalaiset ompelijat ovat tunnettuja korkealaatuisesta työnjäljestään.

2. Laita nopeasti kiertoon

Parhaiten morsiuspuku menee myyntiin, kun se on ajankohtainen – eli mahdollisimman pian häiden jälkeen. Hääpukuun liittyy tunnearvoa ja moni roikottaa sitä vaatekaapissa pitkään. Jos juhlista alkaa kulua jo vuosia, on jälleenmyynti kuitenkin hankalaa. Esimerkiksi Wedding Garagessa yli viisi vuotta vanhoja hääpukuja ei oteta edes myyntiin.

– Muoti menee nopeasti eteenpäin. Mitä vanhempi puku, sitä hitaammin se liikkuu, Putkonen perustelee.

Jos laadukkaan morsiuspuvun laittaa pian häiden jälkeen myyntiin, voi se päätyä vielä useiden morsianten päälle.

– Meillä on yksi puku neljättä tai viidettä kertaa, Putkonen paljastaa.

Hän uskoo, että hyvin säilytetyllä ja ajankohtaisella puvulla on vielä kahdet tai kolmet häät nähtävänään.

3. Säilytä oikein

Mikäli morsiuspukuaan haluaa säilyttää vielä hetken häiden jälkeen, kannattaa panostaa sen oikeaoppiseen säilyttämiseen.

Hääpuku tulisi pestä heti häiden jälkeen. Sen jälkeen sitä tulisi säilyttää laadukkaassa ja hengittävässä pukupussissa, joka suojaa mekkoa pölyltä ja haurastuttavalta UV-säteilyltä. Morsiuspukua kannattaisi säilyttää pimeässä ja kuivassa tilassa eikä koskaan kellarikomerossa.

Käytetty hääpuku menee kaupaksi, kun siinä ei ole meikkitahroja ja se on tuoksuton, puhdas, ehjä ja ajankohtainen.

4. Valitse hyvä myyntipaikka

Wedding Garagessa hääpuvun myynnistä otetaan 30 euron myyntipalkkio, jos puku on jo pesty tai 99 euron maksu, joka sisältää sekä myyntipalkkion että pesun. Hinnalla saa kahdesta kuuteen kuukautta myyntiaikaa. Jos puku ei siihen mennessä ole kerännyt kiinnostusta, palautetaan se takaisin omistajalleen.

Hääpuvun voi myydä myös kirpputorilla, jossa kannattaa panostaa esillepanoon. Avoimilla kirpputoreilla hääpukuja kohdellaan usein huonosti ja ne ovat rytyssä, Putkonen sanoo. Se ei houkuta mahdollisia ostajia.

Myös netin kierrätyssivustoilla, kuten Tori.fi:ssä tai Häätori.fi:ssä, voi saada käytetyn hääpukunsa myyntiin. Myynti-ilmoituksessa kannattaa kertoa hääpuvun merkki, materiaali ja mekkoon sopiva vartalotyyppi tai se, mitä puku korostaa. Myös hyvään valokuvaan kannattaa panostaa. Putkosen liikkeessä mekkoja ei kuvata mallin päällä, sillä kaikki ihmiset ovat ruumiinrakenteeltaan hieman erimallisia.

Putkonen itse suosittelee ostamaan hääpuvun aina ammattilaisen kautta. Tämä näkee morsiamen vartalon mittasuhteet ja muodot sekä osaa ehdottaa sopivaa pukua suuremmasta valikoimasta.

– Ja kyllä hääpuvun ostamiseen pitää liittyä pikkuisen taikaa, Putkonen sanoo.

5. Älä pyydä liikoja

Putkonen muistuttaa, että yhdet juhlat nähneestä hääpuvusta ei kannata pyytää liikoja.

– Harvoin käytetystä hääpuvusta kukaan maksaa tuhatta euroa.

Realistinen odotus Putkosen mukaan on, että hääpuvun ostohinnasta voi saada puolet takaisin. Puvun laadusta ja ajankohtaisuudesta riippuen hinta tippuu Putkosen arvion mukaan 30–60 prosenttia. Harvoissa poikkeuksissa käytetyn hääpuvun hinta tippuu vain 15–20 prosenttia. Näissä tapauksissa mekossa on hyvä malli ja leikkaus sekä trendikäs ulkoasu.

6. Huomioi trendit

Kuten mainittu, morsiuspuvun ajankohtaisuus lisää sen kierrätysmahdollisuuksia. Tällä hetkellä vallalla on useita eri morsiuspukutrendejä, Putkonen kertoo. On sekä pelkistettyä että todella runsasta.

Hääpuvuissa suositaan esimerkiksi pitsisiä avaria olkaimia ja tyllihelmaa, joka voi olla sävytetty moniväriseksi. Suosittuja materiaaleja ovat ohut kreppi tai sifonki.

Myös kokopitsinen puku pitää pintansa, mutta klassisen kukkapitsin sijaan nyt suositaan graafisempaa ja abstraktimpaa tyyliä. Pitkissä laahuksissa nähdään ornamenttityylisiä kuvioita.

Putkonen sanoo, että myös rohkeat ja näyttävät puvut ovat pinnalla. Hääpuku saa olla vartalonmyötäinen ja sävyltään esimerkiksi nudeen, hiekkaan tai talviruusuun vivahtava.

Yksi asia yhdistää morsiuspukutrendejä: huntu. Huntu on valokuvausystävällinen vaihtoehto, jolla voi luoda persoonallisia, suloisia ja romanttisia kuvia.

– Hunnut ovat niin in! Kaikki haluavat hunnun, Putkonen sanoo.

Tärkeintä hääpuvun valitsemisessa on kuitenkin se, että morsian itse viihtyy siinä.

– Jos valitsee puvun, josta tykkää, todennäköisyys, että joku muukin siihen tykästyy on aika korkea.

7. Entä jos mekko ei mene kaupaksi?

Jos hääpuku ei syystä tai toisesta mene kaupaksi, voi se löytää uuden elämän myös muuta reittiä.

Putkonen suosittelee lahjoittamaan mekon esimerkiksi pukeutumisalan opiskelijoille, jotka voivat harjoitella käytetyllä puvulla ompelemista tai käyttää sitä uusiomateriaalina. Vanhasta hääpuvusta voi tehdä esimerkiksi uusia laukkuja.

Mikäli puvun rakenne on ollut hyvä, sen voi värjätä ja tehdä siitä iltapuvun tai lyhentää kotelomekoksi.

Lue myös:

    Uusimmat