Vietkö lahjaksi joulukukan? Nämä asiat kannattaa ottaa kasvin valinnassa huomioon

0:24
Mitkä joulun suosikkikasveista olivatkaan myrkyllisiä? Virkistä muistiasi ja katso yllä oleva video!

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ostaa tänä vuonna jonkun joulukasvin itselleen tai lahjaksi. Kukan valinnassa olisi hyvä miettiä esimerkiksi sen vaatimaa hoitoa ja perheen mahdollisia pikkulapsia ja lemmikeitä.

Perinteiset joulukukat, joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka eli amaryllis, ovat säilyttäneet suosionsa suomalaisten suosikkeina jo vuodesta toiseen. Tänäkin vuonna näitä kukkia myydään miljoonittain.

– Joulu on muutenkin niin perinteinen, ja myös kukat ovat yleensä todella perinteikkäitä. Väri- ja lajikevaihtelua saattaa olla vuodesta toiseen. Esimerkiksi jossain vaiheessa joulutähdissä valkoinen väri oli nousussa todella paljon, ja nyt se on taas vähän laantunut, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Suomalaisten suosimien joulukukkien kirjoon kuuluvat myös esimerkiksi atsalea, tulilatva, jouluruusu sekä leikkotulppaanit.

– Tulppaanin kausi on todella pitkä, se alkaa joulusta ja kestää aina pääsiäiseen asti. Jouluna myydään paljon valkoista ja punaista tulppaania, Rantala kertoo.

Joulutähti sopii kaikille

Kauppapuutarhaliiton tänä vuonna teettämän tutkimuksen mukaan noin 80 prosenttia suomalaisista hankkii joulukukkia itselleen tai lahjaksi. Mutta mikä kukka kannattaa valita tuomiseksi?

Rantala suosittelee esimerkiksi joulutähteä. Perinteinen tähtikukka on loistava valinta varsinkin silloin, jos kyseessä on allergiaperhe.

– Joulutähti on ehkä turvallisin valinta. Vaikka hyasintti on monelle ihan suosikkijoulukukka, se on todella monelle ihan inhokki, kun se tuoksuu niin kovasti. Sitä ei nyt ainakaan varmasti, Rantala pohtii.

Joulutähti on siinä mielessä myös turvallinen valinta lapsiperheisiin, sillä se ei ole myrkyllinen kukka. Kasvi saattaa vain ärsyttää paikallisesti, esimerkiksi suussa ja mahassa, jos kukkaa erehtyy maistelemaan.

Kokonaan myrkytön, hyvä vaihtoehto on myös tulilatva.

– Tulilatvaa on koko vuoden tarjolla kotimaisena, se on yksi suomalaisten suosikkikasvi. Varsinkin oranssia, valkoista ja joulunpunaista myydään joulunaikaan, Rantala kertoo.

Valitse nämä ei-viherpeukaloille

Tulilatva on myös hyvä valinta heille, jotka eivät tunnistaudu koviksi viherpeukaloiksi. Rantalan mukaan sen kastelun voi unohtaa hetkeksikin aikaa, sillä kasvi ei ole arka kuivuudelle.

Myös ritarinkukka ja hyasintti ovat helppohoitoisia vaihtoehtoja: Niitä ei tarvitse välttämättä kastella yhtään.

Sekä ritarinkukka että hyasintti viihtyvät parhaiten viileässä, vaikkapa eteisessä. Jos kasvien kukat haluaa kuitenkin aukeamaan nopeasti, kannattaa ne sijoittaa lämpimämpään paikkaan. Tällöin kukat eivät kuitenkaan kestä kovin pitkään.

Jos lahjansaaja on viherpeukalo ja oma puutarhakin löytyy, voi hyvä vaihtoehto olla esimerkiksi jouluruusu, yksi uusimmista joulukukista. Rantalan mukaan kasvin voi nimittäin istuttaa keväällä kukkapenkkiin, jossa se voi menestyä perennana varsinkin Etelä-Suomessa hyvin.

Värillä vaihtelua

Trenditietoisille ja sisustajille hyvä vaihtoehto voi olla vaikkapa hiukan erikoisemman värinen joulukukka.

– Hyasintti on ollut viime vuosina enemmänkin vähän nuorempien ihmisten suosikki, mutta nyt alkaa näkyä, että nuorempia on alkanut kiinnostaa myös joulutähdet, varsinkin nuo erikoislajikkeet. Tänä syksynä on ollut suosittu tällainen kanelinruskean värinen lajike, jonka nimi on "autumn leaves" tai "cinnamon", Rantala kertoo.

Kauppapuutarhaliiton mukaan sisustustrendit näkyvät joulukukkien suosiossa. Rusehtavan joulukukan lisäksi muun muassa oranssit ja puuteriset sävyt ovat herättäneet tänä vuonna kiinnostusta.

Rantala kuitenkin muistuttaa, että joulutähtien värityksessä suositaan kuitenkin edelleen selkeästi eniten punaista ja valkoista, vain noin kymmenen prosenttia myynnistä tulee erikoisväreistä eli ne ovat selkeästi marginaalissa.

Jos haluaa pelata varman päälle, perinteiset värit ovat ehkä parempi vaihtoehto. Myös ritarinkukassa suosituin väri on punainen, hyasintteja taas ostetaan tasaisesti niin sinistä, vaaleanpunaista kuin valkoista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja