Mainos

Vientiteollisuus tarvitsee ilmastosopimusta

Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Timo Rajalan mukaan Kööpenhaminassa on saatava aikaan globaali, sitova ilmastosopimus Suomen vientiteollisuuden takia.

Rajalan mukaan selluteollisuuden alasajojen takia Suomelle tulee kohtalokkaan kova nousu resursseihin tavoittaa päästötavoitteet. Keinot hoitaa päästötavoitteita Suomessa ovat kalliita.

- Suomi taistelee jo kovien kustannusten kanssa, joten Suomen vientiteollisuuden kustannusrakenne ei kestä, mikäli päästövähennykset nousevat ylikoviksi maakohtaisiksi tavoitteiksi. Se johtaa sellaiseen lopputulokseen, että meidän kilpailukyky putoaa ratkaisevasti ja silloin vientiteollisuus on tosi suurissa vaikeuksissa, Rajala toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

- Energia on Suomelle vientiteollisuuden ja ilmasto-olosuhteiden takia ihan eri asia kuin monelle muulle maalle. Suomen kustannusrakenne on kova, meillä on kylmää ja pimeää ja meidän teollinen rakenne on energiaintensiivinen.

Mikäli sitovat sopimukset saadaan aikaan Kööpenhaminassa, myös tavallisen ihmisen arki muuttuu dramaattisesti. Rajala sanoo, ettei tavallinen ihminen vielä osaa kuvitella kuinka paljon päästöjen todellinen leikkaaminen vaikuttaa normaaliin elämään.

- Kustannusrakenteet muuttuvat niin paljon, että kaikki asiat tulevat kalliimmaksi ihan vaatetuksesta, ruuasta ja elämisestä alkaen. Siinä elintaso tulee olemaan tiukilla. Sen näkee sitten kukkarossa paljon kovemmin kuin mitä kuvitellaan nyt.

Tulevaisuudessa kaikki massatuotanto tulisi Rajalan mukaan tehdä ydinvoimalla, ja kaikki muu uusiutuvalla energialla ja nimenomaan biopolttoaineista, puusta, jätteestä ja teollisuusjätteestä saatavalla energialla.

Katso toimitusjohtaja Timo Rajalan haastattelu (Huomenta Suomi 7.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.