Mainos

Vienti Venäjälle hyytynyt alkuvuonna – pakotteiden vaikutusta pelätään

Teknologiateollisuuden vienti Venäjälle on pudonnut tammi-huhtikuussa liki viidenneksen - joissain metallituotteissa vienti jopa puolittui. Uusien pakotteiden vaikutuksia vasta pelätään.

Teknologiateollisuus kattaa edelleen noin puolet koko Suomen viennistä. Keväällä raportoitu alan tilausten kasvu on pysähtynyt ja vienti Venäjälle pudonnut alkuvuonna 18 prosenttia. Siis jo ennen uusia kovempia pakotteita. 

Päällimmäinen syy on ollut Venäjän heikentynyt taloustilanne ja siitä johtuva rahoituksen järjestymisen vaikeus. Uusien pakotteiden myötä rahoituksen järjestyminen onkin jatkossa entistä vaikeampaa.

- Kyllä me olemme huolissamme erityisesti finanssisektoria koskevista pakotteista, koska se saa aikaan sen, että suomalaisyritysten venäläisasiakkaiden rahoituksen saanti vaikeutuu. Investoinnit eivät välttämättä toteudu tai suomalaisten toimittajien rahat jäävät saamatta, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo.

Rahat jo saamatta

Suomalaisyrityksillä saatavat Venäjältä ovat lisääntyneet keväällä ja kesällä. Esimerkiksi metallikomponentteja valmistava Meconet tekee kauppaa Venäjälle, ja maksuhäiriöiden seuranta vie palavereista yhä enemmän aikaa. 

- Asiaa on käytännössä selitelty sillä tavalla, että he eivät saa rahoitusta pankista. On jopa tämmöinen sanonta siellä, että tavara liikkuu, mutta raha ei, toimitusjohtaja Teppo Aatela kertoo. 

Pakotteiden todellisia vaikutuksia voidaan kuitenkin vasta arvailla. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) rauhoitteli yrittäjiä tänään Saimaa Summit -tapahtumassa Savonlinnassa.

- Suomessa on ihan muutama yritys, jotka suoranaisesti voi olla näiden pakotteiden kohteena, liittyen esimerkiksi tähän arkaluontoiseen teknologiaan ja öljynporaukseen. Mutta laajemmin suomalaista yrityskenttää nämä eivät vielä vaaranna, Toivakka sanoo.

Valiokunta koolle?

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) ei Toivakan tai pääministeri Alexander Stubbin eilisiä vakuutteluja kuitenkaan suoralta käden osta. Pekkarinen vaatiikin talousvaliokunnalle selvitystä pakotteiden vaikutuksesta ja tasapuolisuudesta. 

- Luotan myös siihen, että nämä ekonomistit ja teollisuuden asiantuntijat eivät aivan tyhjiä puhu. Heiltä tulee aika radikaalistikin erilaista viestiä kuin ministereiden kommentit ovat, niin vähintäänkin tämän testaus, Pekkarinen perustelee MTV Uutisille.

Metalliyrityksessä uskotaan kaikesta huolimatta kaupan Venäjälle onnistuvan jatkossakin. 

- Onhan se oletettavaa, että se vaikeutuu, mutta toivotaan ja me pyritään jatkamaan liiketoimintaa niin kuin ollaan jatkettu tähän saakkakin välittämättä tästä kriisistä, Meconetin Aatela sanoo luottavaisena 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.