Mainos

Vienti iloitsee euron heikkenemisestä

Euron kurssi on painunut aamulla alle 1,30 dollariin. Euro on sukeltanut jyrkästi sen jälkeen, kun viikonvaihteessa sovittu Kreikan pelastuspaketti ei ole riittänyt vakuuttamaan markkinoita.

Dollari maksoi eilen yli sentin enemmän kuin tänä aamuna. Viime perjantaista euro on heikentynyt yli kolme senttiä.

Kreikan lisäksi euroa painavat epäilyt siitä, että kriisi leviää Portugaliin ja Espanjaan, jotka kärsivät myös vakavista talousvaikeuksista.

Euron taso on nyt heikoin vuoteen, kertoo tutkimusjohtaja Roger Wessman Nordeasta. Hänen mukaansa heikosta eurosta saadaan apua muun muassa euroalueen elpymiselle taantumasta.

- Valuuttakurssit heiluvat talouden näkymien mukana. Euroalueen vientiteollisuudelle tämä on positiivinen asia. Kilpailukyky paranee, ja sitä kautta talouden kasvunäkymät paranevat. Toisaalta se nostaa tuontitavaroiden hintapaineita, ja matkustaminen euroalueen ulkopuolella on kalliimpaa. Meidän vientiteollisuudelle saataisiin tosin tervetullut piristysruiske.

Tutkimusjohtaja Wessmanin mukaan syytä huoleen ei vielä ole.

- Jos euro jatkaa heikkenemistään, niin jossain vaiheessa Euroopan keskuspankin pitää tähän kierteeseen reagoida ja nostaa korkoja. Siihen on vielä näiltä tasoilta pitkä matka.

Wessmanin mukaan Suomen kannalta huono uutinen olisi juuri korkojen kääntyminen nousuun.

Wessman kertoo, että toistaiseksi kehitys on ollut päinvastaista - Kreikan tilanne on painanut korkoja alaspäin.

- Euroalueen reunamaiden epävarmuus on niin suurta. EKP ei voi pitkään aikaan nostaa nostaa korkoja, sillä nämä maat tarvitsevat alhaisten korkojen tuomaa apua vielä pitkään.

(MTV3)

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.