Hurja tapaus: Lääkärit poistivat 4-vuotiaan vatsasta satoja eläviä matoja

0:40
Tässä tapauksessa puolestaan loinen tunkeutui silmän ja piilolinssiin väliin.

Lääkärit poistivat 4-vuotiaan afrikkalaispojan vatsasta satoja matoja, kertoo muun muassa australialaismedia News.com.au.

Tiedätkö sen tunteen, kun astelet asfaltilla kesäisen vesisateen jälkeen ja joudut hypähdellen väistelemään asfaltilla kiemurtelevia kastematoja? 

Jos tavalliset kastemadot saavat ihosi kananlihalle, tämä uutinen saa sinut voimaan pahoin – erittäin pahoin.

Useat uutissivustot kertovat 4-vuotiaasta pojasta, joka joutui sairaalaan turvonneen ja kipeytyneen vatsansa vuoksi. Kyseessä ei ollut yhtäkkinen vaiva, vaan afrikkalaispoika oli valitellut kurjaa oloaan useiden kuukausien ajan.

Useiden testien jälkeen pojalla todettiin olevan ascaris lumbricoides, eli suolinkainen.

Vatsa aukaistiin – vastassa oli satoja kiemurtelevia matoja

Poika vietiin nopeasti leikkaussaliin, jossa nukutetun pojan vatsa aukaistiin. Vatsakivuille löytyi selvä syy: lääkärit nimittäin poistivat hintelän pojan vatsasta ja suolistosta satoja matoja, jotka kiemurtelivat elinvoimaisina lääkäreiden "lypsäessä" niitä pois pojan kehon uumenista.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Mikä on suolinkainen?

Duodecimin mukaan matojen aiheuttamat taudit ovat erityisen yleisiä maapallon lämpimillä vyöhykkeillä ja köyhillä alueilla. On arvioitu, että 1,2 miljardia ihmistä kärsii suolinkaisista.

Tartunta saadaan tavallisesti syömällä ravintoa, jossa on madon kypsyneitä munia. Eritoten tartuntoja saadaan ulosteen saastuttamasta salaatista ja kypsentämättömästä ruoasta.

Toukka kiertää elimistössä ja se viihtyy erityisesti suolistossa. Aikuinen mato elää suolistossa 1–2 vuotta, minkä jälkeen infektio häviää itsestään, ellei uusia tartuntoja tule.

Toukat voivat laukaista flunssan tai astman kaltaista oireilua. Muutamasta madosta tulee harvoin oireita. Jos matoja on runsaasti, tauti oirehtii vatsakipuna, pahoinvointina ja ummetuksena.

Suolinkainen aiheuttaa köyhissä maissa lapsille vakavia komplikaatioita, kuten aliravitsemusta, kognitiivisen kehityksen häiriöitä ja suoliston tukkeutumista.

Suolistossa loisina eläneet madot olivat estäneet pojan suoliston toiminnan lähes täysin, minkä vuoksi poika kärsi pahasta ummetuksesta ja kivuista. Aliravitulle pojalle annettiin ravinteita ja tulehduskipulääkkeitä, joiden voimalla pojan tila parani huomattavasti.

Poika voi tilanteen huomioon ottaen loistavasti. Lääkäreiden mukaan pojan leikkaushaava on parantunut hienosti, ja useita viikkoja kovalla koetuksella ollut suolistokin toimii kuten pitää. Sekä poika että hänen koko perheensä madotettiin viikko leikkauksen jälkeen.

Yleinen vaiva köyhissä maissa

Paikalliset lääkäreiden mukaan tällainen tapaus ei ollut ainut laatuaan Kamerunin tasavallassa. He törmäsivät vuosi takaperin vastaavanlaiseen tilanteeseen.

Köyhissä maissa matosairaudet leviävät helposti, sillä ihmiset eivät huolehdi riittävästä hygieniasta. Kehitysmaissa myös ihmisulostetta käytetään lannoitteena, minkä vuoksi suolinkaisten munat voivat levitä ihmisten käyttämään ravintoon, ja sitä kautta elimistöön. 

Matosairaustapaukset ovat ennaltaehkäistävissä, muun muassa lisärahoituksella sekä ihmisten kouluttamisella. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja