Ukraina on tuhonnut ensimmäistä kertaa Venäjän kehittyneimmän tankin – uusi suoja ei pelastanut vanhalta viholliselta

Kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan – tällainen on kyseinen tankki 16:33
Kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan.

Ukraina on onnistunut tuhoamaan ainakin yhden T-90M-panssarivaunun, joka on Venäjän armeijan modernein tankki, kertoo Iso-Britannian puolustusvoimat Twitterissä.

Ensimmäinen Ukrainassa tuhottu T-90M-vaunu raportoitiin Harkovan alueella 4. päivä toukokuuta. Ukrainan armeijan mukaan panssarivaunun tuhosi amerikkalainen Javelin-panssarintorjuntaohjus.

Venäjällä on käytössään arviolta satakunta T-90M-panssarivaunua. Ne on jaettu parhaiten varustetuille joukoille, joista osa taistelee Ukrainassa, Iso-Britannia toteaa. Tarkkaa tietoa Ukrainassa olevien T-90M-panssarivaunujen määrästä ei ole.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on käyttänyt T-90M-vaunuja Ukrainassa vasta noin viikon päivät. Tankki kantaa Venäjällä lisä- tai lempinimeä "läpimurto".

T-90M esiteltiin vuonna 2016, mutta palvelukseen niitä on alettu ottaa vasta huhtikuussa 2020, kertoo National Interest. Vaunussa on uutta muassa parannettu panssari, kehittyneempi tähtäysjärjestelmä ja tuorein versio 125mm:stä tykistä.

Mistään voittamattomasta menopelistä ei suinkaan ole kyse, vaan T-90M on kaikkien panssarivaunujen tapaan altis hyökkäyksille, jos sitä ei tueta muilla asevoimilla, kuten ilmatorjunnalla ja jalkaväellä, Britannia muistuttaa.

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainan sota verottaa raskaasti Venäjän parhaiten koulutettuja ja aseistettuja yksiköitä. Tappioiden korvaaminen ei tule olemaan brittiarvion mukaan helppoa, sillä monet pakotteet vaikeuttavat osien saamista.

Lue myös:

    Uusimmat