Mainos

Ihana video: Syysmyrsky laantui – nuori hylje nousi nauttimaan auringonpaisteesta laiturille

0:41

Syksyn ensimmäinen myrsky on riepotellut Suomea, Ruotsia ja Norjaa tänä viikonloppuna. Ruotsissa julkisuuteen on myrskyn jälkimainingeissa noussut nuori hylje, joka on nauttinut silminnähden kelin rauhoittumisesta.

Auringonpaisteessa kellivä nuori hylje ikuistettiin videolle tänä aamuna Knud-myrskyn jälkeen laiturilla Lysholmenissa Särössä.

Hylje yllätti kuvaajan makoilemalla laiturilla, kun hän oli mennyt tarkastamaan, oliko hänen veneensä pysynyt myrskyn pyörityksessä ehjänä.

Hylje ei ollut ollut moksistaan saadessaan laiturille seuraa. Päinvastoin se oli jäänyt odottelemana vielä sitäkin, että kuvaaja haki kotoaan kaloja, jotka se tarjoili hylkeelle lounaaksi.

Lopulta mies tiputti hylkeen päälle vähän vettä, mikä sai eläimen hyppäämään mereen ja uimaan tiehensä.

Myrsky laantunut myös Suomessa

Etukäteen pelätty syysmyrsky ei aiheuttanut Suomessa lopulta pahoja tuhoja. Eniten harmia oli sähkökatkoista, joita oli pahimman piikin aikaan kello 16 Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan 11 000 kotitaloudella.

Muun muassa Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Satakunnan pelastuslaitoksilta kerrottiin, että myrsky aiheutti lähinnä teille kaatuneiden puiden raivaustehtäviä.

Päivystävän palomestarin Petri Vallinin mukaan Satakunnassa oli varauduttu pahempaankin

–  Kukaan ei ole loukkaantunut, Vallin kertoi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaimmillaan tuuli nousi noin 20 metriin sekunnissa maan länsiosissa, mutta myrskyn kovin terä taittui jo lauantaina alkuillasta. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin luonnehti myrskyä tyypilliseksi, jokavuotiseksi syysmyrskyksi.

–  Ei jää historiankirjoihin meidän näkökulmasta.

Solinin mukaan myrskypuuskat jäivät hieman heikommiksi ja lyhytkestoisemmiksi kuin odotettiin.

Poutapäiviä ei paljoa näkyvissä

Huomiselle sunnuntaille on annettu tuulivaroitus vielä Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin. Pohjoisessa voi tuulla vielä sunnuntaina 15 metriä sekunnissa. Sunnuntai on muuten suuressa osassa maata epävakainen.

Ensi viikko alkaa päättyvää viikkoa viileämpänä. Esimerkiksi Etelä-Suomessa lämpötila putoaa 10 asteen tuntumaan. Sadekuuroja pudottelee alkuviikosta eri puolilla maata ja puolessa välissä viikkoa lähestynee laajempi sadealue lännestä.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja