"Mikkeliin saakka oli kuin sota olisi käynyt" – näin muistellaan myrskyä, joka tuhosi 102 kilometrin tuntivauhdilla

Sää on ympäri maata kuin ladattu ase – tältä myrskytilanne näyttää nyt 6:04
Katso videolta, missä ja milloin myrskyn mahdollisuus on voimakkaimmillaan.

Raju ukkos- ja myrskyrintama on ylittämässä Suomea, ja samalla elohopea kipuaa jopa tuskastuttaviin lukemiin.

Suomen keski- ja eteläosien yli maanantain ja keskiviikon aikana lipuvan myrskyrintaman on ennakoitu aiheuttavan paikoin suuriakin vahinkoja. Rintaman etenemistä on ollut meteorologien mukaan haastavaa ennustaa, mutta salamointia ja vahinkoja havaittiin jo maanantaina aamupäivän aikana.

Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta, helteestä ja tuulesta käytännössä valtaosassa Suomea.

Muistelimme lauantaisessa jutussamme Suomessa aiemmin rajusti iskenyttä Asta-myrskyä, joka iski heinäkuussa 2010 Luoteis-Venäjälle ja Suomeen. Suomessa havaittiin Asta-myrskyn, myöhemmin määritellyn syöksyvirtausparven, yhteydessä yli 6000 salamaa. Hirmumyrskylukemiin yltynyt tuuli repi tuolloin kattoja ja kaatoi metsää laajoilta alueilta Etelä-Savossa.

MTV Uutisten lukijat muistelivat Facebookissa laajalti koetelleen myrskyn tuhovoimaa.

– Hyvin on muistissa, ikinä en haluaisi samanlaista tuhoa itselle enkä kenellekään. Mutta näinhän se taitaa olla, ettei mitään oikein usko ennen kuin omalle kohalle osuu. Kun puu katolta oli saatu ales ja muut raivattua edestä pois, oli Jyväskylän suurajon ruuhka edessä, mutta kerettiin rippijuhliin kuiteski. Tasan viikon oli sähköt pois, kertoo muun muassa Leena Salo.

– Hyvin on muistissa, olin satamassa Savonlinnassa, kun myrsky alkoi, siinä piti pelastautua sillan alle suojaan pahimman myrskyn ajaksi, sähköt katkesi koko kaupungista, kommentoi Antti Voutilainen.

– Hotellihuoneen oven avattuani – ikkunasta näkyi juurineen lenteleviä puita – Johanneksessa Karjalan kannaksella! kirjoittaa käyttäjä Arja Sirkiä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Suomen eteläosiin odotetaan maanantai-illaksi rajuilmaa – tällaista tuhoa teki Asta kesällä 2010 4:15
Tällaista tuhoa teki Asta kesällä 2010

Astan keskimääräinen etenemisnopeus Suomen yllä oli 102 kilometriä tunnissa. Finanssialan keskusliitto arvioi tuon myrskyrintaman aiheuttamiksi kokonaisvahingoiksi yli 20 miljoonaa euroa.

Käyttäjä Helli Huotari kertoo muistonsa mökkireissulta, jonka ylle Asta rymysi.

– Muistan – oltiin Savonlinnassa mökillä lomalla, kun yöllä alkoi paukkua. Oli pyhän Olavin päivät kaupungissa ja mies luuli, että ääni tuli sieltä. Sitten alkoi vihellys ja pauke. Teltta lensi, aurinkovarjo ja puut katkeili. Lähistöllä olevan Metsäkoulun ympäriltä oli kaatunut lähes 400 puuta isommin rakennuksia vahingoittamatta. Mikkeliin saakka oli kuin sota olisi käynyt.

Oletko paikalla tai myrskyn keskellä? Kaipaamme havaintoja. Lähetä meille viestiä, kuvia tai videoita WhatsAppilla numeroon 040 5785504 tai kuva- ja videomateriaalia osoitteeseen mtvuutiset.fi/lukijankuvat.

MTV Uutiset seuraa meneillään olevan myrskyrintaman etenemistä tässä artikkelissa:

Lue myös:

    Uusimmat