Mainos

Vetoomus: Hiv uhkaa erityisesti naisia

Ministerivetoomuksessa halutaan mm. kiinnittää huomiota tyttöjen koulunkäynnin edistämiseen.

Naisten aids-ongelman ratkaisu vaatii paneutumista naisten asemaan. Hiv-tartunnan kantajista on naisia jo puolet, ja naiset kantavat myös suuremman taakan aidsin hoitamisesta, todetaan pohjoismaisten kehitys- ja ulkoministerien yhteisessä kannanotossa.

-Afrikassa jopa 60 prosenttia hiv-tartunnan saaneista on naisia. Nuorten, 15-24-vuotiaiden, ikäryhmässä naisten todennäköisyys saada hiv-tartunta on 2,5-kertainen verrattuna saman ikäryhmän miehiin, kannanotossa verrataan.

Kannanotossa ovat mukana Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki, Ruotsin kehitysyhteistyöministeri Carin Jämtin, Norjan kansainvälisen kehityksen ministeri Hilde F. Johnson, Tanskan ulkoministeri Per Stig Möller sekä YK:n hiv/aids-ohjelman Unaidsin johtaja Peter Piot.

Heidän mielestään on mm. edistettävä tyttöjen koulunkäyntiä ja vahvistettava naisten omaisuuden ja perimistä koskevien oikeuksien laillista suojelua. Samoin on kitkettävä naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa sukupuolista ahdistelua ja väkivaltaa sekä varmistettava se, että heillä on yhtäläinen oikeus saada hivin hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitettuja palveluja.

-Niin kauan kuin naisilla ja tytöillä ei ole mahdollisuutta koulutukseen, taloudelliseen riippumattomuuteen ja he elävät väkivallan pelossa, mahdolliset edistysaskeleet aidsin torjunnassa eivät heitä tavoita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.