Mainos

Veto-oikeus jäämässä EU:n ulkopolitiikkaan

Tulevaisuuskonventin johto on antanut periksi vaatimuksestaan, jonka mukaan EU:n ulkopolitiikasta voidaan sopia jäsenmaiden enemmistöllä. Lähinnä Britannian ja Ranskan painostuksesta jäsenmailta vaaditaan jatkossakin yksimielisyys.

Ranskalaisen Valery Giscard d'Estaingin johtama konventin puheenjohtajisto ehdotti alun perin, että ulkopolitiikan linjaukset voisi tehdä jäsenmaiden määräenemmistöllä. Yksimielisyys on entistä vaikeampi saavuttaa, kun EU:hun liittyy ensi vuonna 10 uutta valtiota.

EU:ta arvosteltiin aiemmin tänä vuonna siitä, että jäsenmaat eivät löytäneet yhteistä kantaa Irakin sodassa. Määräenemmistöpäätöksiä on unionissa lisätty, mutta niiden ulottaminen ulkopolitiikkaan, sosiaalipolitiikkaan ja verotukseen on vaikeaa jäsenmaiden vastustuksen takia.

Eduskunnan konventtiedustaja Kimmo Kiljunen vahvistaa, että tuoreessa versiossa pääsääntö ulkopolitiikassa on yksimielisyys. Kiljusen mukaan Suomi on ollut sitä mieltä, että ulkopolitiikassa määräenemmistöpäätöksiä tulisi laajentaa. Tämä ei koske kuitenkaan puolustuspolitiikkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.