Vessanpönttöön synnyttäneelle ehdollista

Vastasyntyneen lapsensa vessanpönttöön jättänyt nuori äiti tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen perjantaina. Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden mukaan alle 25-vuotias nainen syyllistyi törkeään kuolemantuottamukseen.

Nainen synnytti poikavauvan viime vuoden tammikuussa. Lapsi syntyi wc-altaaseen opiskelija-asuntolassa ja kuoli pian syntymänsä jälkeen joko hukkumalla tai tukehtumalla.

Lapsen syntyessä raskaus oli kestänyt 30 viikkoa. Lapsi painoi 1,6 kiloa.

Jutun käsittely ja oikeudenkäyntiaineisto julistettiin salaiseksi. Oikeus antoi tuomiosta julkisen selosteen.

Kiisti tienneensä raskaudesta

Syyttäjä vaati naiselle rangaistusta surmasta, lapsensurmasta tai törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjä katsoi, että nainen aiheutti lapsen kuoleman, kun hän ei nostanut vastasyntynyttä altaasta ja hankkinut ensiapua.

Nainen ei syyttäjän mukaan ollut raskauden havaittuaan käynyt neuvolassa eikä hän myöskään synnytyksen käynnistyttyä ollut hakeutunut sairaalaan.

Nainen kiisti, että hänen menettelynsä olisi johtanut lapsen kuolemaan. Hän kertoi, ettei ollut tiennyt olevansa raskaana. Naisen mukaan synnytys alkoi niin äkillisesti ja yllättäen, ettei hän heti ymmärtänyt, mistä on kysymys.

Ambulanssi saapui opiskelija-asuntolaan useita kymmeniä minuutteja synnytyksen jälkeen. Oikeuden mukaan ambulanssihenkilöstölle oli ilmoitettu, että kyseessä oli keskenmeno eikä tehtävä ollut kiireellinen. Kun asian todellinen laita paljastui ja henkilöstö nosti lapsen vedestä, lapsi oli jo eloton.

Lapsen tila olisi pitänyt tarkistaa

Käräjäoikeus katsoi, että naisen olisi täytynyt tarkistaa lapsen tila heti syntymän jälkeen. Ellei hän olisi kyennyt tähän itse, hän olisi voinut pyytää asuntolassa olevia henkilöitä avuksi. Näin lapsi olisi saatu pois wc-altaasta ja hätäkeskus olisi saanut tiedon todellisesta tilanteesta.

Oikeus totesi, että naisella oli riittävät tiedot raskauteen ja synnytykseen liittyvistä perusasioista.

Mikään asiassa ei oikeuden mukaan viittaa siihen, että lapsi olisi surmaamistarkoituksessa synnytetty vessanpönttöön.

Ehdollista tuomiota oikeus perusteli muun muassa sillä, että vastaaja on nuori nainen, joka ei ole aikaisemmin syyllistynyt rikokseen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat