Mainos

Vesikauhutartunnan saanut mies kuoli Suomessa

Euroopan ja Aasian maissa matkustellut mies ei ollut hakenut vesikauhun puhkeamista ehkäisevää rokotusta.

Vesikauhutartunnan ulkomailla saanut mies on kuollut. Keski-ikäinen filippiiniläismies kuoli eilen Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa, kertoo osastonylilääkäri Asko Järvinen.

Taudin tartuntapaikkaa ei tiedetä. Mies oli matkustellut Euroopan ja Aasian maissa. Hän hakeutui Suomessa hoitoon vasta kun oireet olivat selviä.

Hän ei ollut hakenut taudin puhkeamista ehkäisevää rokotusta.

Rabies-rokotus otetaan useimmiten vasta tartuntaepäilyn jälkeen. Eläinlääkäreille ja pitkään esimerkiksi kehitysmaissa eläinten kanssa tekemisissä oleville rokotuksia kuitenkin suositellaan, sanoo Järvinen.

Nykyisillä rokotteilla ei ole juurikaan haittavaikutuksia. Rabieksen tavallisimpia oireita ovat tuntohäiriöt ja halvaukset, ärtyneisyys, kouristusherkkyys, runsas syljen eritys, nielemisvaikeudet ja tajuttomuus. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan muutamassa päivässä, ja tehokkaasta hoidosta huolimattakin muutamassa viikossa oireiden alkamisesta.

Rabies on ihmisen tautina yleinen vain kehitysmaissa. Euroopassa tautia esiintyy eläimillä Keski-Euroopassa, Baltian maissa ja Itä-Euroopassa, missä ketut, supikoirat ja lepakot voivat tartuttaa taudin kotieläimiin. Pohjoismaissa rabiesta ei ole.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.