Havaijin maastopaloissa nyt 53 kuolonuhria, määrä noussee vielä merkittävästi: "Vesi oli tulessa"

Satelliittikuvat paljastavat: Mauin saaren tuhot ennen ja jälkeen 0:48
Satelliittikuvat paljastavat maastopalojen aiheuttamat tuhot Mauin saarella.

Havaijilla on kuollut tämän hetkisten tietojen mukaan 53 ihmistä maastopaloissa, jotka ovat riehuneet osassa Mauin saarta, kertovat paikallisviranomaiset. Maui on saariryhmän toiseksi suurin saari.

Kuolonuhrien määrä nousi aiemmin ilmoitetusta 17:llä. 

Osavaltion kuvernööri Josh Green arvioi aiemmin uutiskanava CNN:lle, että on todennäköistä, että kuolleiden määrä nousee merkittävästi Havaijin saarta vuonna 1960 rusikoineen tsunamiaallon uhriluvun yläpuolelle. Tuolloin surmansa sai 61 ihmistä.

CNN:n mukaan Mauilla tuhoa kylvänyt palo on edellisen vuosisadan toisiksi tappavin maastopalo Yhdysvalloissa. Kalifornian Paradisessa 85 ihmistä sai vuonna 2018 surmansa maastopalossa.

Mauin piirikunnan tiedotteen mukaan sammutustoimet jatkuvat edelleen.

Hätänumero meni nurin ja puhelinyhteydet katkesivat

Havaijin varakuvernööri Sylvia Luke on antanut maastopalon vuoksi hätätilajulistuksen. Luke kertoi uutiskanava CNN:lle, että terveydenhuoltojärjestelmä Mauin saarella on ylikuormittunut palovammapotilaista sekä savua hengittäneistä. Luken mukaan yleinen hätänumero oli nurin ja puhelinyhteydet katki.

Luken mukaan maastopalon taustalla olivat kuivat olosuhteet ja Dora-hurrikaanin voimakkaat tuulet. Hirmumyrsky on satojen kilometrien etäisyydellä saariryhmästä, eikä sen uskota yhyttävän saaria.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi paikallista aikaa keskiviikkona, että kaikki liittovaltion voimavarat Havaijilla otettaisiin käyttöön maastopalojen torjumiseksi.

Pohjoisella Tyynellämerellä sijaitseva Havaiji on yksi Yhdysvaltojen 50 osavaltiosta ja siellä on noin 1,5 miljoonaa asukasta.

Rannikkovartiosto pelasti ihmisiä merestä

Havaijin kuvernööri Josh Green puolestaan kertoo Mauin luoteisosassa sijaitsevan turistien suosiman noin 12 000 asukkaan Lahainan olevan raunioina.

– Suuri osa Mauin Lahainasta on tuhoutunut ja sadat paikalliset perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa, Green sanoi.

Sosiaalisessa mediassa julkaistusta videosta voi nähdä, kuinka liekit leviävät merenrantakohteen keskustan läpi ja taivaalle nousee valtavia pilviä mustaa savua. Ilmakuvat näyttävät, kuinka kokonaiset korttelit ovat palaneet tuhkaksi.

– Ihmiset hyppivät veteen välttääkseen tulen, Yhdysvaltain asevoimien kenraalimajuri Kenneth Hara sanoo paikalliselle medialle.

Helikopterivideo näyttää maastopalojen valtavat tuhot Havaijilla 5:06
Helikopterivideo näyttää maastopalojen valtavat tuhot Havaijilla

Yhdysvaltain rannikkovartioston komentaja Aja Kirksey kertoi CNN:lle, että noin sadan ihmisen on uskottu hypänneen veteen paetakseen nopeasti eteneviä liekkejä, kun ne levisivät Lahainassa.

Kirkseyn mukaan helikopterilentäjillä oli vaikeuksia nähdä valtavasta tulipalosta leviävän savun vuoksi, mutta rannikkovartioston alus oli pystynyt pelastamaan yli 50 ihmistä vedestä.

Kuvernööri Greenin mukaan jopa 1 700 rakennusta on tuhoutunut tulipalossa. Green arvioi, että kun tulenlieskojen aiheuttamat tuhot ovat lopulta selvillä, tiedettäneen kymmenien ihmisten saaneen surmansa ja omaisuustuhoja syntyneen miljardien dollarien edestä.

Ei tietoa lähestyvästä vaarasta

Lahainassa asunut Claire Kent sanoo nähneensä naapurustonsa palaneen vain puoli tuntia sen jälkeen, kun hän oli itse paennut paikalta.

– Tiedän, että ihmiset eivät päässeet ulos, hän sanoi ja lisäsi, että kodittomat ja ihmiset, joilla ei ole käytössä ajoneuvoja näyttivät jääneen loukkuun Lahainaan.

Kent kuvaili, kuinka sähköt ja matkapuhelinyhteydet olivat katkenneet tiistaina, eikä hän ollut tiennyt lähestyvästä vaarasta, kunnes tuulen äkillinen muutos aiheutti paniikkia.

Viesti oli kulkenut Kentin mukaan vain suusta suuhun. Ihmiset olivat juosseet kaduilla ja ajaneet ympäriinsä polkupyörillä ja kehottaneet ihmisiä pakenemaan.

Sähköverkon katkoja seuraavan poweroutage.us-verkkosivuston mukaan Suomen aikaa varhain torstaina Havaijilla oli sähköttä vajaat 13 000 asiakasta.

Paenneilla huolta kadonneista perheenjäsenistä

Lahainasta paenneiden keskuudessa oli puolestaan huolta kadoksissa olevista perheenjäsenistä.

– En vieläkään tiedä, missä pikkuveljeni on, Tiare Lawrence kertoi paikalliselle medialle.

– En tiedä missä isäpuoleni on.

Lawrencen mukaan kaikkien hänen Lahainassa tuntemiensa kodit ovat palaneet.

Chrissy Lovitt puolestaan kertoi medialle, että jok'ikinen vene Lahainan satamassa on palanut ja näky on kuin sotaelokuvasta.

– Vesi oli tulessa vuotaneen polttoaineen vuoksi, hän sanoi.

Paikallisen surffikoulun johtaja Elizabeth Smith arvioi, että erittäin kuiva kesä vaikuttaa aiheuttaneen sen, että maastopalo on levinnyt erityisen laajalle alueelle. Hän kuvailee lieskoja olevan ympäri saarta ja arvioi olevan epätavanomaista, että paloja on niin monella alueella.

– En halua olla dramaattinen, mutta en usko, että mitään tällaista on ikinä tapahtunut Mauilla, Smith sanoi.

Tuhansia evakuoitu Mauilta

Tuhansia ihmisiä on jo evakuoitu Mauilta, ja sadat ihmiset ovat joutuneet odottamaan yötä myöten lentokentällä Kahuluissa. Mauin piirikunta on pyytänyt vierailijoita poistumaan niin pian kuin mahdollista ja järjestänyt linja-autokuljetuksia evakuoitujen siirtämiseksi lentokentälle.

Osavaltion matkailuviranomaisen mukaan torstaina odotetaan vielä päivän loppuun mennessä siirrettävän 14 500 ihmistä pois Mauin saarelta, kertoo CNN. Keskiviikkona saarelta ehdittiin jo viedä toisaalle yli 14 000 ihmistä. Tiedotteen mukaan saarelta siirretyt ihmiset on lähetetty joko toisaalle Havaijilla loppulomansa ajaksi tai takaisin koteihinsa.

Noin kolmasosa kaikista Havaijilla vierailevista lomailee Mauilla, ja matkailu on elintärkeää paikalliselle taloudelle.

Osavaltion matkailusta vastaava Jimmy Tokioka huomioi Mauia kohdanneen tragedian, mutta alleviivasi, että muu Havaiji on edelleen avoinna.

Sähköverkon katkoja seuraavan poweroutage.us-verkkosivuston mukaan Suomen aikaa varhain perjantaina Havaijilla oli sähköttä hieman yli 11 000 asiakasta. Määrä on pysynyt jotakuinkin samana torstailta lähtien.

Maastopalo 80-prosenttisesti hallinnassa

Myös Havaijin saarella on syttynyt maastopaloja, mutta viranomaisten mukaan palot olivat torstaina hallinnassa. Lahainan tuhonnut maastopalo puolestaan oli CNN:n mukaan torstaina 80-prosenttisesti hallinnassa.

Viranomaisten mukaan maastopalojen taustalla ovat olleet paitsi kuivat olosuhteet, myös saariryhmän lähettyvillä liikkuneen Dora-hurrikaanin voimakkaat tuulet.

Havaijin tulipalot seuraavat muita äärimmäisiä sääilmiöitä, joita Yhdysvallat ja Kanada ovat tänä kesänä kohdanneet. Mittavat metsäpalot roihuavat edelleen Kanadassa, ja kova helleaalto on kurittanut Yhdysvaltain lounaisosia.

Erittäin korkeita lämpötiloja on mitattu myös Euroopassa ja osassa Aasiaa, ja suuret tulipalot sekä tulvat ovat aiheuttaneet tuhojaan.

Kun maapallon lämpötilat nousevat ajan myötä, helleaaltojen ennustetaan yleistyvän, ja muuttuvien sademäärien aiheuttama kuivuus lisääntyy luoden ihanteelliset olosuhteet maasto- ja metsäpaloille.

Juttua on päivitetty 11.8.2023 kello 5.51 kauttaaltaan lisätiedoilla sekä kuolonuhrien nousseella määrällä.

Lue myös:

    Uusimmat