Heinäkuu oli maailman mittaushistorian kuumin kuukausi merkittävällä erolla aiempaan ennätykseen

Sään ääri-ilmiöiden viikko – onko tämä vasta alkua? Vieraana Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija 12:24
MTV Uutisten haastattelussa vieraillut Heikki Tuomivirta esitti oman arvionsa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen sääolosuhteissa.

YK:n Guterres varoitti jo aiemmin, että kiehumisen aikakausi on alkanut.

Heinäkuu oli maailman mittaushistorian kuumin kuukausi merkittävällä erolla aiempaan ennätykseen, kertoo EU:n ilmastonmuutosta seuraava Copernicus-palvelu. Eroa vuoden 2019 heinäkuun ennätykseen oli 0,33 astetta.

Viime kuussa keskilämpötilat olivat 0,72 astetta korkeampia kuin heinäkuiset keskilämpötilat vuosina 1991–2020.

Heinäkuun aikana maailmalla koettiin lukuisia kuumuusaaltoja ja metsäpaloja. Copernicus kertoo, että kuumuusaaltoja oli pohjoisella pallonpuoliskolla useilla alueilla, myös eteläisessä Euroopassa. Lisäksi useissa Etelä-Amerikan maissa sekä Etelämantereella mitattiin huomattavasti keskiarvoja korkeampia lämpötiloja.

Myös merten lämpötiloissa mitattiin heinäkuussa uusi ennätys.

Ilmastonmuutos taustalla

Fossiilisten polttoaineiden käytön lietsoma ilmastonmuutos on tehnyt kuumuusaalloista entistä kuumempia, pidempiä ja yleisempiä. Lisäksi muut sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt ja tulvat, ovat aiempaa voimakkaampia.

Maailmanlaajuinen keskiarvo vuodelta 2023 on Copernicuksen mukaan nyt mittaushistorian kolmanneksi korkein. Ykköstilaa pitää vuosi 2016.

Copernicus uskoo eron vuosien 2016 ja 2023 kapenevan tulevina kuukausina, koska vuonna 2016 vuoden jälkimmäiset kuukaudet olivat suhteellisen viileitä, kun taas tämän vuoden loppupuolen uskotaan olevan suhteellisen lämmin El Nino -ilmiön vuoksi.

Asiantuntijat olivat jo etukäteen varoittaneet, että heinäkuussa saatetaan mitata uusi ennätys.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati aiemmin välittömiä ja rohkeita toimia ilmastoa kuumentavien päästöjen leikkaamiseksi. Hänen mukaansa ilmaston lämpenemisen aikakausi on päättynyt, ja nyt on alkanut kiehumisen aikakausi.

Juttua päivitetty 8.8.2023 kello 10.13.

Lue myös:

    Uusimmat