Vesa sai muuttaa nimensä Luciferiksi – tässä on tarina oikeusvääntöä aiheuttaneen nimen taustalla: "Ajattelin, että kokeilenpa piruuttani"

Ensin Digi- ja väestötietovirasto torppasi espoolaismiehen nimihakemuksen, mutta Helsingin hallinto-oikeus oli toisilla linjoilla. Kaikki lähti liikkeelle vitsistä.

Sähköturvallisuusalan yrittäjällä, tietokirjailijana ja toimittajanakin tunnetulla Vesa Linja-aholla on tätä nykyä uusi nimi.

Ennen hänen nimensä oli Martti Vesa Olavi, tätä nykyä Vesa Martti Olavi Lucifer

Nimenmuutoksen yhteydessä Digi- ja väestötietovirasto (DVV) katsoi, ettei ihmisen nimenä voisi olla Lucifer. Linja-aho valitti asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen, joka kumosi DVV:n päätöksen ja Linja-aho sai haluamansa.

Linja-ahon mukaan kaikki lähti liikkeelle vitsistä. Hän kertoo joitakin vuosia aiemmin naureskelleensa Suomessa toimivalle nimilautakunnalle, joka päättää, millaisia nimiä Suomessa voi antaa ja millaisia ei. 

– Kaveriporukalla sitten kerran pohdittiin, että Lucifer ei varmaan menisi läpi. 

Taustalla on joka tapauksessa muutaman vuoden virasto- ja oikeusprosessi.

Martista Vesaksi

Alkujaan Linja-aho ryhtyi nimenvaihtoon vuonna 2019. Hänen ensimmäinen virallinen etunimensä oli ennen Martti, mutta vakiintuneena kutsumanimenään hänen toinen nimensä Vesa.

Tästä seurasi jatkuvia kommelluksia.

– Lääkärissä sisään huudettiin Marttia ja kerran Stockmannin myyjä epäili, onko minulla jonkun toisen henkilön kanta-asiakaskortti, kun siinä luki Martti ja luottokortissa Vesa. Tällaisia kaikkia juttuja tapahtui tämän tästä. Ajattelin, että vaihdan nimeni Martti Vesa Olavista Vesa Martti Olaviksi, Linja-aho kertoo.

DVV:n nimenmuutospalvelussa Linja-aho huomasi, että silloisen tuoreen lakimuutoksen siivittämänä etunimiä voisi olla kolmen sijasta peräti neljä kappaletta. 

Linja-aho koki tilaisuutensa tulleen.

– Ajattelin, että kokeilenpa piruuttani Luciferiä. Vastassa oli saman tien virheilmoitus. Nimi oli siis jollakin estolistalla, josta se päätyi nimilautakunnan käsittelyyn. 

Nimilautakunta ei puoltanut nimeä. Linja-aho sai DVV:ltä perustelut asiasta. Virasto mukaan Lucifer-nimeen liittyy kielteisiä sivumerkityksiä, koska se on samaistettavissa yhteen Saatanan monista nimistä ja aiheuttaisi pahennusta. 

– Minua alkoi ihan naurattamaan. Laitoin oikaisuvaatimuksen ja sanoin, ettei tuo voi olla mikään perustelu vuonna 2020. Lucifer tarkoittaa latinaksi valonkantajaa ja Suomessa on myynnissä samannimisiä grillejäkin. 

Hallinto-oikeus hyväksi

Linja-aho vetosi muun muassa siihen, ettei nimi voisi aiheuttaa nyky-yhteiskunnassa enää pahennusta, sillä kristillisen uskon asema on ajan saatossa heikentynyt. Lisäksi Suomessa on muutamia muitakin henkilöitä, joiden nimenä on Lucifer. Linja-aho perusteli myöskin olevansa keski-ikäinen mies, joka oli harkinnut nimiasiaa sangen tarkkaan.

DVV puolestaan torppasi näkemystä seuraavasti:

– Se, että muutamille henkilöille nimi Lucifer on merkitty väestötietojärjestelmään etunimeksi, ei tarkoita sitä, että jokainen voisi saada kyseisen nimen itselleen hakemusteitse. Kyseessä on harvinainen nimi eikä se vastaa vakiintunutta etunimikäytäntöä.

Linja-aho valitti DVV:n ratkaisusta hallinto-oikeuteen ja laati vastaselvityspyyntöön vielä yksityiskohtaisemmat perustelut aiheesta. Linja-aho huomautti esimerkiksi siitä, että Lucifer voi aiheuttaa pahennusta yksittäisessä äärikristillisessä henkilössä, mutta se ei voi olla peruste nimen hylkäämiselle.

Uskonnollinen kielteinen merkitys oli hänen mielestään täysin tulkinnanvarainen. 

Helsingin hallinto-oikeus kumosi Digi- ja väestötietoviraston päätöksen ja määräsi, että linja-aho saa nimen Vesa Martti Olavi Lucifer. Hallinto-oikeuden mukaan Lucifer-nimellä oli useita merkityksiä, eikä sillä voitu katsoa olevan ainoastaan kielteisiä sivumerkityksiä.

Linja-aho siis voitti oikeuskiistan, mutta teoriassa vääntö nimestä voisi vielä saada jatkoa.

DVV pystyy hakemaan asiaan muutosta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittamalla, jos sille myönnetään valituslupa. 

Lue myös:

    Uusimmat