Mainos

Haluaisitko olla sittenkin Rappukallio, Uunikivi tai Hirsipetäikkö? Kuka tahansa voi ottaa itselleen uuden mieluisan sukunimen pilkkahintaan!

5:42
MTV Uutiset Livessä esitellään perhe, joka innostui nimimuutoksesta ja antoi tyttärelleen peräti neljä nimeä.

Suomalaisilla on nyt enemmän valinnanvaraa nimen valinnassa. Vuoden alusta astui voimaan uusi etu- ja sukunimilaki. Sukunimen muuttaminen uudissukunimeen maksaa 120 euroa.

Sukunimilaissa termi uudissukunimi tarkoittaa sellaista uutta sukunimeä, joka ei ole Suomen väestötietojärjestelmän mukaan aktiivikäytössä kenelläkään elossa olevalla henkilöllä.

Kaikki uudissukunimet lähetetään oikeusministeriön alaisen nimilautakunnan arvioitavaksi. Uudissukunimen edellytetään olevan muodoltaan, sisällöltään ja kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön mukainen.

Jos oma mielikuvitus ei riitä sopivan uuden nimen keksimiseen, mutta haluat nykyisestä sukunimestä eroon, on Kotimaisten kielten keskus julkaissut luettelon, jossa on ehdotuksia uudeksi sukunimeksi. Suomenkielisiä sukunimiehdotuksia on luettelossa noin 5 000 ja ruotsinkielisten nimien luettelossa on noin 700 nimeä.

Luetteloon on koottu nimiehdotuksia, jotka ovat kielellisesti sukunimeksi sopivia. Koska uudissukunimi ei saa olla samastettavissa tavaramerkkiin tai toiminimeen, on mahdollista, että jokin luetteloista saatu nimi hylätään hakuvaiheessa tällä perusteella.

Ehdolla olevia sukunimiä on muun muassa Aataminsuo, Akanjärvi, Emännänniemi, Haravapuro, Herransuo, Hirsipetäikkö, Lokinkivi, Muikkuluoto, Nilijänkä, Omenasaari, Paitalampi, Rappukallio, Tiheäaho, Väliriutta, Kenkälahti, Kettukynnäs, Emännänniemi, Jalkosuo, Jäniskivi, Kaalimäki, Karhuselkä, Lomavaara, Miessaari, Saapaskari ja Uunikivi.

Kun luettelossa oleva sukunimi on kerran rekisteröity käyttöön, muut eivät enää voi ottaa sitä itselleen ilman laissa mainittua erityistä syytä.

Sukunimen voi keksiä myös itse

Uuden sukunimen voi keksiä myös itse. Viime kuukausina haettuja uudissukunimiä ovat esimerkiksi Leijonanmieli, Hongikkomäki, Vuolaslempi, Morkkavaara, Rahkotörmä, Helmenkajo, Saarnipuu, Vaahterakumpu, Kallioruusu, Heralampi, Shine, Karhutunturi, Soturi, Vaarainen, Mäntyomena, Ketunvarjo, Retu ja Sydänsävel

Sukunimen muuttaminen uudissukunimeen maksaa 120 euroa.

Lue myös: 

Lähteet: Kotus, Maistraatti

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja