Maailmanennätysmies Sami halusi muuttaa nimensä huvipuistolaitteen mukaan – kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsössä: "Ei helvetti tässä nyt näin pitänyt käydä"

1:01
Sami Virosen huima maailmanennätysyritys pääsi myös Kymmenen Uutiset -loppukevennykseen. Mies kertoo reilu vuosi myöhemmin MTV Uutisille olevansa kyseisestä virstanpylväästä erittäin ylpeä.

Reilu vuosi sitten maailmanennätyksen tehnyt Sami halusi juhlistaa saavutustaan muuttamalla nimensä ennätyksen tuoneen huvipuistolaitteen mukaan. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan kuten mies oli suunnitellut.

Sami Sulo Viljami Vironen, 41, teki reilu vuosi sitten sen, minkä lupasikin: hän kieppui Super Waltzer -nimisessä huvipuistolaitteessa ennätykselliset 51 tuntia putkeen.

Voit lukea Samin tekemästä ennätyksestä tarkemmin täältä.

Hurjan ennätyksen rikkouduttua markkinointialan töitä etsivä sipoolainen oli päättänyt, että mikäli hänen suorituksensa hyväksytään Guinnessin ennätystenkirjan kansien väliin, hän muuttaa nimensä huvipuistolaitteen mukaan.

Samoihin aikoihin nimilakiin oli nimittäin tehty muutoksia, jotka sallivat sen, että suomalaisella voi olla jopa neljä etunimeä ja että sukunimessä voi olla myös kansainvälisiä vivahteita.

– Päätin, että haluan 4. etunimekseni Super ja vaihdan sukunimeni Waltzeriksi, Sami kertaa hullunkurista päätöstään.

Sanoista tekoihin

Guinness vahvisti hyväksyneensä Samin tekemän ennätyksen, minkä jälkeen nimenmuutosprosessi nytkähti liikkeelle helmi-maaliskuun tietämillä tänä vuonna.

Ennätysmies lähetti hakemuksensa perusteluineen maistraatin kautta nimilautakunnan käsiteltäväksi.

– Sitten sieltä tuli toukokuussa kirje, jossa nimilautakunta kertoi puoltavansa etunimeä Super, mutta ei sukunimeä Waltzer. Siinä oli lyhyesti perusteltu, etten ole Waltzer-sukua, eikä nimenmuutokselle ole muutakaan painavaa tai merkityksellistä syytä.

Valituksen jälkeen uusi yritys

Sami valitti nimilautakunnan antamasta päätöksestä, sillä hänen mielestään hänen rikkomansa maailmanennätys oli jo itsessään tarpeeksi painava meriitti uudelle nimelle – viittasihan Waltzer huvipuistolaitteen malliin, ei ainoastaan jo olemassa olevaan sukunimeen.

Samassa rytäkässä mies päätti muuttaa taktiikkaansa: Jos sukunimi oli muodostunut ongelmaksi, miten kävisi nimiyhdistelmän suhteen?

– Ehdotin nimilautakunnalle, että 4. etunimekseni tulisi Superwaltzer, Sami kertoo.

Verkkosivuilla piili yllätys

Nimenvaihdosruljanssi oli ehtinyt jäädä ajan mittaan taka-alalle.

Sami sai kuitenkin muutama viikko sitten hämmentävän muistutuksen kuukausia kestäneestä prosessista kirjauduttuaan verkkosivulle, joka vaatii tunnistautumisen.

– Yllätyksekseni näin tekstin: ”Tervetuloa Sami Sulo Viljami Super”. Ajattelin, että ei helvetti tässä nyt näin pitänyt käydä. En minä nyt mikään narsisti ole, eli että haluaisin joku super olla, vaan se Waltzer on siinä nimessä se oleellisempi osa, Sami muistelee reaktiotaan.

Nimilautakunta oli 23.10. päivätyssä päätöksessään hyväksynyt Samin 4. etunimeksi Super-nimen, joka on tällä hetkellä virallinen osa miehen uniikkia nimeä.

Sen sijaan Waltzer-nimeä ei puollettu tälläkään kertaa useisiin eri syihin vedoten.

Sen sijaan nimilautakunta olisi hyväksynyt sukunimeksi Valtseri, joka taas ei sopinut Samille.

– Se olisi ollut aivan sama, jos he olisivat ehdottaneen sukunimeksi Puupää, Sami nauraa.

Eikä siinä vielä kaikki – nimi yllätti toisenkin kerran

Yllätykset eivät jääneet siihen. Sami oli hetkeä aiemmin tilannut uuden eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jonka hän saikin postitse Kansaneläkelaitokselta, Kelalta.

– Sitten katsoin, että jumankauta Kelalta tulee uudestaan jotain. Ensin tuli uusi sairaanhoitokortti ja kyllä, on mulla tässä uusi Kela-korttikin Super-nimellä, Sami naurahtaa yllätysten sarjalle.

Samille annettiin 30 päivää aikaa valittaa nimestään, ja sen mies aikookin tehdä – ensinnäkin siksi, ettei nimenmuutos mennyt kuten oli suunniteltu, ja toisekseen siksi, että Sami omistaa vinopinollisen erilaisia kortteja, joihin nimi olisi täytynyt muuttaa.

Vaikka Samin voisikin kuvitella olevan katkera pitkällisestä prosessista, sekoilu on lähinnä vain naurattanut. Lisäksi kirjava tapahtumasarja on aiheuttanut suurta hilpeyttä niin Samin lähi- kuin kaveripiirissäkin.

– Olisihan se coolia olla Super, mutta tyttöystäväni mielestä se ei olisi yhtään coolia.

Yrittää maailmanennätystä ja nimenmuutosta uudelleen

Koska Superwaltzer on tätä nykyä kirjattu nimilautakunnan viralliselta listalle niistä nimistä, joita ei tulla puoltamaan, Sami aikoo jälleen kerran ottaa uuden suunnan haaveensa suhteen.

Sami on nimittäin suunnitellut tekevänsä uuden maailmanennätyksen ensi kesänä: hän aikoo tehdä uuden maailmanennätyksen Nokkakiven huvipuistossa samassa kategoriassa eri laitteessa.

Mikäli suoritus menee maaliin, ja Sami saa nimensä toistamiseen Guinnessin ennätystenkirjaan, hän muuttaa nimensä toisen huvipuistolaitteen mukaan.

Laitteen nimi kuitenkin asettaa joitakin kapuloita rattaisiin: kyseessä on viralliselta nimeltään Round Up, eli tuttavallisemmin suomen kielellä Painekattila – kukapa haluaisi nimekseen painekattila?

– Tämä vaatii vielä hieman suunnittelua, Sami toteaa naurahtaen.

Nähtäväksi siis jää, meneekö Samin nimenvaihdos maaliin ensi vuonna. Mikäli aiemmat merkit pitävät paikkansa, hänen Kela-korttiaan mitä luultavimmin koristaa nimi Painekattila.

Samin nimenmuutoksesta uutisoi ensimmäisenä Sipoon Sanomat

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja