Vesa Kallionpään kommentti: Onko Riikka Purra vain laimea versio Jussi Halla-ahosta vai ajaako rautarouva seuraavat hallitusneuvottelut umpikujaan?

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) ennakoi linjapuheessaan jo eduskuntavaalien jälkeisiä hallitusneuvotteluja. Vaalituloksesta riippuen perussuomalaisten tiukat maahanmuuttoehdot voivat tehdä seuraavan hallituksen muodostamisesta pitkän kärsimysnäytelmän, kommentoi politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Vasta valittu perusuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra piti ensimmäisen linjapuheensa Seinäjoella pidetyn puoluekokouksen lopuksi. Kuulijakunta oli kotiinlähtijöiden takia kutistunut jo hiukan nolon pieneksi, mutta kättentaputukset puheen jälkeen olivat riittävän pitkät.

Purra puhui yli puoli tuntia sujuvasti, mutta tylsähkön tasaisesti. Huumoria tai mieleen jääviä ”soinismeja” Purra ei puheessaan viljellyt. Aplodeja Purra sai muutamassa kohdassa – muun muassa julistaessaan olevansa ylpeäperussuomalaisten arvopohjasta.

Laimea versio Halla-ahosta?

Jo etukäteen vakuutettiin, että perusuomalaisten puheenjohtajavalinnassa ei ole kyse puolueen linjasta, vaan henkilöstä. Purran puheen sisältö olikin asiasisällöltään lähes kuin kopio väistyneen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kootuista ajatuksista.

Maahanmuuton ongelmat, ilmastotoimien ja EU-tukirahastojen haitat Suomelle, julkisen talouden heikkenevä tila, työllisyyden parantaminen, sananvapauden liiallinen rajoittaminen ja niin edelleen.

Tasaisesta puheenparresta huolimatta Purraa kuvataan silti rautarouvaksi, joka ei hevin anna periksi.

Kovat ehdot hallitusyhteistyölle

Purran mukaan perussuomalaiset ovat valmiita hallitukseen, jos voivat siten edistää puolueelleen tärkeitä asioita. Kynnyskysymykseksi Purra on tähän mennessä nostanut maahanmuuton ehtojen merkittävän tiukentamisen. Muitakin tärkeitä teemoja Purran mukaan on.

Maahanmuuton tiukennuksista Purra mainitsi rajapolitiikan tiukentamisen, humanitaarisen maahanmuuton rajoittamisen, perheiden yhdistämisen sääntöjen tiukentamisen ja kansalaisuuden saamisen vaikeuttamisen.

Varsinkin vihreät, SDP ja vasemmistoliitto ovat tähän asti torjuneet maahanmuuton kiristykset, eikä niitä ole tukenut myöskään RKP.

Purran mielestä muiden puolueiden on syytä ymmärtää, että myös niiden on tultava vastaan, jos hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa halutaan.

Tuleeko hallitusneuvotteluista kärsimysnäytelmä?

Eduskuntavaaleihin on aikaa noin vuosi ja kahdeksan kuukautta. Riikka Purra asetti jo eilen tavoitteeksi suurimman puolueen aseman ja pääministerin paikan.

Ilman sitäkin seuraavista hallitusneuvotteluista saattaa tulla ennätysvaikeat. Vaalituloksesta riippuen eri hallitusvaihtoehdot sekä ilman perussuomalaisia että perussuomalaisten kanssa voivat olla hankalia.

Talouspolitiikassa ainakin kokoomus, keskusta, RKP ja kristillisdemokraatit – tietysti myös Liike Nyt, jos se saa riittävästi kansanedustajia - voisivat päästä perussuomalaisten kanssa yhteisymmärrykseen, mutta vähintäänkin työperäisestä maahanmuutosta saadaan riita aikaan. Ja niin edelleen. Luvassa ovat todennäköisesti pitkät ja vaikeat neuvottelut, joissa eri puolueet käyvät kauppaa pyrkimyksistään.

Osa asioista saattaa nousta keskusteluun piankin

Turvapaikanhakijoiden rajakohtelu saattaa tosin nousta myös nykyisen hallituksen asialistalle, jos Afganistanista alkaa virrata turvapaikanhakijoita Suomeen.

Myös presidentti Sauli Niinistö nosti esiin hallitsemattomaan turvapaikanhakijavyöryyn varautumisen tarpeen MTV:n uutisten haastattelussa heinäkuussa. Niinistöllä on siitä jo kokemusta takavuosilta, kun Venäjä salli turvapaikanhakijoiden vapaan tulon Suomeen. MTV:n haastattelussa presidentti viestitti, että nykyinen lainsäädäntö ei ole siltä osin ajan tasalla.

Myös keskustelu työperäisestä maahanmuutosta saanee vauhtia, kun eduskunta syyskuussa kokoontuu. Hallitus on vahvasti sitoutunut työperäisen maahanmuuton helpottamiseen.

Asia noussee esiin myös hallituksen budjettiriihessä. Perussuomalaiset puolestaan varmasti jatkavat ”matalapalkkamaahanmuuton” arvostelua eduskunnassa. Siinä arvostelussa perussuomalaiset jäänevät yksin, koska työvoimasta on monilla aloilla pulaa.

Oppositiopuhe on helpompaa kuin hallitusvastuu

Perussuomalaiset moittivat maahan muuttavien matalapalkkatyöntekijöiden jäävän pian sosiaaliturvan varaan, koska työnteko ei kannata. Samasta syystä työt eivät kelpaa suomalaisille. Sosiaaliturvan leikkaamista puolue ei kuitenkaan esitä sen paremmin kuin keinoja hankkia lisää rahaa matalapalkka-alojen palkankorotuksiin, jotka eivät kaataisi yrityksiä tai rasittaisi julkista sektoria. 

Kyse on tyypillisestä hyvinvointivaltion dilemmasta. Kaikki tietävät ongelman, mutta kukaan ei keksi poliittisesti mahdollista ratkaisua.

Oppositiosta epäkohtia on helppo arvostella, mutta hallituksessa niitä on epäsuosittua ja vaikeaa ratkaista.

Tähän ikävään ongelmaan myös perussuomalaiset törmäävät, jos Riikka Purran tavoite pääministerin paikasta tai edes hallituspuolueen asemasta toteutuu.

Näin Riikka Purra puhui linjapuheessaan maahanmuutosta 3:38
Näin Riikka Purra puhui linjapuheessaan maahanmuutosta

Lue myös:

    Uusimmat