Mainos

Verovähennyksistä ei mitään hyötyä pienituloisimmille lapsiperheille

Minihallitusneuvotteluissa sovittu lapsiperheiden verovähennys hyödyttää pienituloisia vanhempia. He saavat verovähennyksen kautta suurimman osan lapsilisien leikkauksesta takaisin.  

Kaikkein pienituloisimmat jäävät kuitenkin ilman verovähennyksen hyötyjä, sillä heillä ei ole ollenkaan tai riittävästi ansiotuloja, joista vähennyksiä voisi tehdä. Toimeentulotukea saavia kevään lapsilisien leikkaus ei koskenut, mutta he eivät myöskään hyödy lapsiperheiden verovähennyksestä.  

Lapsiperheiden verovähennyksen suunnittelu on vielä alkuvaiheessa. Sen kustannukset ovat 70 miljoonaa euroa vuodessa, kun lapsilisien leikkauksen säästö on 110 miljoonaa euroa.  

Esimerkiksi yksilapsinen perhe saa leikkauksen jälkeen ensi vuonna noin 90 euroa vähemmän lapsilisää kuin tänä vuonna. Koska lapsiperheiden verovähennykseen on varattu vähemmän rahaa kuin lapsilisien leikkaukseen, ainakin suurin osa perheistä jää näiden muutosten yhteisvaikutuksessa tappiolle.  

  

Yksinhuoltajille ehkä enemmän  

  

Lapsilisien leikkauksen korvaaminen lapsiperheiden verovähennyksellä johtuu kehyksestä, jota puolueet eivät halunneet avata. Vihreät ja kristillisdemokraatit ilmoittautuivat lapsiperheiden verovähennyksen suunnittelijoiksi.  

– Poliittista halukkuutta lapsilisien leikkauksen perumiseen ei ollut, eikä tämä kompensoi kokonaan lapsilisien leikkausta, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.  

Hallitusohjelmassa ei kovin tarkasti määritelty, kuinka paljon enemmän lapsilisien verovähennys kohdistuu pienituloisille perheille kuin suurituloisille. Ohjelman periaatteiden mukaan vähennys painottuu pienituloisille. Lapsien määrän mahdollinen vaikutus verovähennyksen suuruuteen on yhä auki.  

On myös epäselvää, saavatko yksinhuoltajat suuremman vähennyksen kuin kahden vanhemman perheet. Edellisen kerran Suomessa lapsiperheiden verovähennys oli käytössä vuoteen 1994 asti, ja silloin yksinhuoltajien verovähennys oli korotettu.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja