Veroparatiisit kuumensivat Väätäisen ja Wallgrenin tunteita eurovaalitentissä

MTV:n Matkalla Brysseliin -eurovaalitentissä ottivat tänään mittaa toisistaan Juha Väätäinen, PS  ja Thomas Wallgren, SDP.  Tunteita kuumensivat erityisesti kysymykset vapaakaupasta ja veroparatiiseista.

Molemmat ehdokkaat haluaisivat valtaa pois Brysselistä ja liputtavat kansanäänestyksen puolesta.

SDP:n ehdokas Thomas Wallgren kuuluu demarien eurokriittisempään siipeen. Hän ei luota EU:n kykyyn rakentaa sosiaalista Eurooppaa, jossa on riittävästi oikeudenmukaisuutta ja ympäristövastuuta. Wallgrenin lääkkeenä olisi ottaa enemmän kontaktia muihin pohjoismaihin ja etäisyyttä Brysseliin.

Perussuomalaisten Juha Väätäinen on puolestaan varma siitä, että EU on lipsahtanut raiteiltaan ja se on osoittanut toimimattomuutensa. Hän pitää tarpeellisena unionin remonttia.

– Se on vaan luiskahtanut sellaiseksi toimimattomuudeksi ja osittain tyhmyydeksi, joka on ollut kohtalokasta valtioille, niiden taloudelle ja ihmisille, Väätäinen sanoo.

Wallgren: Vapaakauppainto on vallannut perussuomalaiset

Thomas Wallgrenin mielestä EU:ssa satsataan liikaa muuhun kuin ihmisen vapauteen.

– Perinne on se, että ihminen ohjaa vapaasti yhteiskunnan kehitystä, ja yhdessä sovimme asioita. Silloin päästään siihen parempaan yhteiskuntaan ja näkisin, että tässä on meidän tulevaisuutemme edelleen. Teidän puolueellanne on se ongelma, että haluatte vapaakauppaa, joka lisää työttömyyttä, hallitsematonta maahanmuuttoa ja kaikkea tällaista, Wallgren sanoi Väätäiselle.

Juha Väätäinen ei allekirjoita Wallgrenin arviota.

–  Nyt sinä menet kyllä ihan hakoteille. Se on sinun analyysisi. Markkinoiden täytyy pelata, eikä EU voi lähteä siitä, että se säätelee kengänkorot ja kaiken vähäpätöisyyden, Väätäinen puolustautui.

Wallgren näkee perussuomalaiset vallanneen vapaakauppainnon ongelmana, jos halutaan vastuullisuutta ja työllisyyttä.

Väätäinen puolestaan antaa EU:lle pisteitä vapaasta sisäkauppa-alueesta, mutta täydellistä vapautta Väätäinenkään ei uskalla haluta.

– Kyllä kaikkia alueita pitää poliittisen päätöksenteon kautta suitsia, ettei se pääse vallattomaksi, hän totesi.

Väätäinen: Pankkirosvo vei rahat Ruotsiin

Thomas Wallgren pitää veroparatiiseja vapaakaupan vakavana seurauksena.

– Veroparatiiseihin karkaa EU:sta 1000 miljardia euroa vuodessa, mutta EU on päättänyt, että kunta ei Suomessa voi boikotoida veroparatiisiyhtiöitä.

Väätäinen puolestaan suorastaan tuohtui Björn Wahlroosin päätöksestä siirtää omat varansa naapuriin.

– Jos meillä suurin pankkirosvo siirtää rahansa ja perintönsä Ruotsiin, niin onhan tämä pitkälle mennyt.

Wallgren kaipaa kuria markkinavoimille.

–  Markkinavoimia pitää säädellä enemmän ja ottaa ne poliittisesti kontrolliin.

Väätäinen puolestaan ei pidä enää mahdollisena paluuta kansallisiin valtioihin, vaikka EU-kriittinen onkin.  

Wallgren kuitenkin heitti peliin termin, jota Väätäinenkään ei voinut vastustaa: vallan siirtoa EU:sta takaisin Suomen suuntaan tulisi molempien mielestä kysyä kansanäänestyksellä.

Lue myös:

    Uusimmat