Mainos

Verkkovakoilu: Kaikki alkoi MTV Uutisten paljastuksesta

Ulkoministeriö ja supo pitävät tiedotustilaisuuden Suomeen kohdistuneista tietomurroista tänään kello 14. MTV.fi näyttää tilaisuuden suorana alkaen klo 13.55.


Vyyhti alkoi purkautua viime vuoden lokakuussa, kun MTV Uutiset kertoi Suomen ulkoministeriöön kohdistuneesta, historiallisen laajasta verkkovakoilusta. MTV Uutisten tietojen mukaan vakoilu oli jatkunut mahdollisesti jopa neljä vuotta. 

Vakoilun kohteena epäillään olleen Suomen ja EU:n välinen tietoliikenne. Ulkoministeriö on vahvistanut, että ministeriössä on tutkittu tietoturvamurtoa. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan tietomurron kohteeksi joutuneessa ulkoministeriön verkossa ei liikkunut kaikista arkaluontoisimpia tietoja.

Suojelupoliisi kertoo aloittaneensa ulkoministeriöön kohdistuneesta laajasta verkkovakoilusta esitutkinnan. Asiaa tutkitaan törkeänä vakoiluna.

Vakoilusta epäillään mediatietojen mukaan Venäjän ja Kiinan tiedusteluelimiä. Supo ei ole kuitenkaan kertonut, kenen se epäilee olevan vakoilun takana.

MTV Uutisten uutisoima verkkovakoilu on herättänyt paljon keskustelua niin kotimaassa kuin ulkomailla.

MTV Uutisten politiikan toimituksen esimies Timo Haapala sai vuoden 2013 Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden jutusta.

Perusteluiden mukaan "Timo Haapalan paljastus ulkoministeriöön kohdistuneesta tietomurrosta aloitti vilkkaan keskustelun tietoturvan tasosta myös Suomessa. Juttu osoitti, kuinka haavoittuvia kehittyneimmätkin tietoverkot voivat olla ja kuinka ulkoministeriö tarvitsi ulkopuolisen vinkin vuodon paljastumiseen".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.