Mainos

Verkkotunnuksilla keinottelijat halutaan kuriin

EU-maat, Kanada, Yhdysvallat ja Argentiina haluavat Internetin verkkotunnuksilla keinottelijat kuriin. Maat ovat pyytäneet tehtävään apua YK:n alaiselta aineetonta omaisuutta suojelevalta WIPO-järjestöltä. Keinottelussa on kysymys siitä, että esimerkiksi yrityksen nimen sisältävän Internet-osoitteen varaa joku muu kuin yritys itse.

Valvova silmä

Harhaanjohtavalla osoitteella voi houkutella kävijöitä omalle sivulle tai osoitteen voi yrittää myydä kalliilla "oikealle" omistajalle. WIPO aloitti viime vuoden lopulla sovittelumenettelyn nettiosoitteiden kyseenalaisista rekisteröinneistä syntyneitä riitatapauksia varten. Internetissä tapahtuvassa sovittelussa on ratkottu jo lukuisia kiistoja.

WIPO:n kanssa on asioinut mm. Nokia, joka teki valituksen www.nokiagirls.com -osoitteeseen perustetuista sivuista. Järjestö päätti kiistan Nokian eduksi. Samoin on käynyt tapauksissa, joissa esimerkiksi Christian Diorin ja Julia Robertsin nimiä on käytetty harhaanjohtavasti nettisivujen osoitteissa.

WIPO vastaa kuitenkin ainoastaan kansainvälisistä Internet-verkkotunnuksista, joilla on .com-, .net- tai .org-pääte. Kansallisiin www-sivustoihin se ei puutu. Järjestö onkin luvannut antaa 107 jäsenvaltiolleen suositukset, joilla ne voisivat hillitä yritysten ja ihmisten nimien väärinkäyttöä verkkotunnuksissa. Ohjeiston odotetaan puuttuvan mm. lääkkeiden, kansainvälisten organisaatioiden ja julkkisten nimien käyttöön.

Suomessa telehallintokeskus myöntää .fi-päätteiset osoitteet. Telehallintokeskuksesta kerrotaan, että nimen voi saada vain yritys, joka on rekisteröinyt sen patentti- ja rekisterihallitukseen. Henkilön nimeä ei osoitteeksi myönnetä, ellei se ole yrityksen toiminimi.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.