Mainos

Verisiä yhteenottoja Gazassa ja Länsirannalla

Palestiinalaisten ja israelilaisten väliset yhteenotot ovat jatkuneet verisinä. Väkivaltaisuuksissa on menehtynyt yhteensä viisi palestiinalaista ja kaksi israelilaista sotilasta. Lisäksi useita ihmisiä on haavoittunut. Israelin entinen pääministeri Shimon Peres yrittää huomenna löytää ratkaisun pattitilanteeseen palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin kanssa.

Palestiinalaisten Fatah-järjestö on kehottanut Gazan asukkaita aloittamaan huomenna yleislakon. Fatah ilmoitti yleislakosta neljän edellisenä päivänä surmansa saaneen palestiinalaisen hautajaisten aikana Gazan kaupungissa. Hautajaisiin osallistui kymmeniätuhansia palestiinalaisia. Väkijoukko yltyi huutamaan kostoa Israelille kuultuaan palestiinalaisten kuolemasta.

Väkivaltaisuudet jatkuvat

Myös Betlehemin lähellä sijaitsevassa al-Khaderin kylässä on ollut levotonta. Israelin helikopterit ampuivat raketein ja automaattiasein kylää yrittäessään evakuoida haavoittuneita, kertoi Israelin radio. Israel tulitti helikoptereista myös läheistä Aidan pakolaisleiriä. Israel poisti tänään Hebronin kaupunkiin julistamansa ulkonaliikkumiskiellon, mutta julisti samanlaisen kiellon pohjoisempana sijaitsevaan arabikylään Länsirannalla.

Peres tapaa Arafatin

Shimon Peres

Israelin entisen pääministerin Shimon Peresin on määrä tavata palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat viimeistään huomenna keskustellakseen rauhanneuvottelujen elvyttämisestä. Peres haluaa kuulla Arafatin näkemyksen syistä, jotka ovat johtaneet nyt vallitsevaan tilanteeseen sekä tämän näkemyksen tulevaisuudesta. Pääministeri Ehud Barakin edustajan Gilad Sherin mukaan Peres haluaa vakuutuksen palestiinalaisilta, että nämä kunnioittaisivat Sharm el-Sheikhin tulitaukoa koskevaa sopimusta.

Palestiinalainen jyrkän linjan Hamas-järjestö on ilmoittanut vastustavansa Arafatin pyrkimyksiä palata neuvottelupöytään. -Suurin osa palestiinalaisista, myös Hamas, ei hyväksy neuvottelupöytään palaamista, sillä se olisi 150 marttyyrin ja 6 000 haavoittuneen hylkäämistä, Hamasin edustaja Ibrahim Ghosheh sanoi. Ghoshehin mukaan Arafatin tapaaminen Peresin kanssa olisi palestiinalaisten kansannousun eli intifadan hengen vastainen. Yli kuukauden jatkuneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut jo 162 ihmistä.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.