Mainos

Verikoe voi paljastaa diabeteksen ennen sen puhkeamista

Verikoe voi paljastaa riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja kakkostyypin diabetekseen. Ruotsalaistutkijat toivovat testiä terveyskeskuksiin jo parin vuoden kuluessa.

Yksinkertainen verikoe voi paljastaa, kenellä on riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja kakkostyypin diabetekseen. Ruotsalaistutkijat toivovat, että testi voidaan tehdä tavallisissa terveyskeskuksissa jo parin vuoden kuluessa.

-Varhain saadun tiedon etuna on, että asialle voi tehdä jotain, sanoo diabetestutkija ja professori Kerstin Brismar. Ja reseptihän on sekin yksinkertainen: lisää liikuntaa ja terveellisempää ruokaa. Brismarin kehittämä testi mittaa, kuinka paljon veressä on maksassa syntyvää IGFBP-1-proteiinia. Alhainen proteiinimäärä kertoo, että verisuonet ovat muuttuneet jäykiksi eivätkä eivät pysty laajenemaan niin tehokkaasti kuin pitäisi. Jäykkyys saattaa ajan mittaan johtaa verisuonten kalkkeutumiseen, korkeaan verenpaineeseen ja kakkostyypin diabetekseen.

Proteiinitaso on monilla diabeetikoilla matala. Näin on myös monilla ylipainoisilla, joilla on korkeat veren rasva-arvot, insuliiniresistenssi ja heikentynyt sokerinsietokyky. Brismarin tutkimuksissa ilmenee, että alhaisista proteiinitasoista voivat kärsiä myös täysin terveet ja normaalipainoiset ihmiset, joiden rasva-arvot ovat normaalit ja joiden suvussa ei ole diabetesta. Proteiinitasoon voi vaikuttaa varsin yksinkertaisilla keinoilla. -Proteiinitasoa voidaan nostaa ja tilannetta kohentaa oleellisesti muuttamalla ruokailutottumuksia, liikkumalla ja myös joillakin lääkkeillä, sanoo Brismar.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.