Mainos

Verihiutaleista saattaa tulla pula

20:20

Veripalvelu perustuu tasaisiin luovuttajavirtoihin. Tänä vuonna joulunpyhät osuvat keskelle viikkoa ja veripussien tasaiseen ketjuun tulee lovi.

-Verihiutaleet säilyvät vain viisi päivää ja siksipä olemme auki tapaninpäivänä ja toivotamme luovuttajat tervetulleiksi, kertoo verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström Veripalvelusta.

Esimerkiksi syöpäpotilaat tarvitsevat verihiutaleita ja niiden riittävyys on turvattava niin arkena kuin pyhänä. Tänään luovutetulla verellä ei selvitä viikonlopun yli, siksi luovuttajien toivotaan tulevan myös tapanina ja ensimmäisenä arkena.

-Suomalaiset ovat hyviä verenluovuttajia, kiittelee Kuusisaari-Bergström.

Suomalaisten halukkuus luovuttaa verta on pysynyt vakaana jo pitkään. Veren tarve on kuitenkin vähentynyt hieman.

-Hoitomenetelmät ovat kehittyneet niin paljon, ettei verta enää tarvita yhtä paljon kuin ennen, kertoo Kuusisaari-Bergström.

Sääntömuutoksia

Verenluovuttamista ohjataan monin säännöin, joihin tulee aika ajoin muutoksia. Loppiaisen jälkeen on tiedossa pari helpotusta.

-Ensinnäkin se, että aikasemmin on pitänyt asua Pohjoismaissa viimeset kolme kuukautta voidakseen luovuttaa verta. Nyt alue laajenee kattamaan eu-maat ja efta-maat eli maantieteellisen Euroopan. Ja toinen asia mikä helpottuu on se, että meidän henkilötodistuskriteerit hiukan lievenee, kertoo vastaava lääkäri Johanna Castren.

Helpotukset johtuvat siitä, että Euroopan maat ovat hyvin tiiviisti tekemisissä keskenään ja kaikkialla on selvä käsitys kunkin maan tautitilanteesta.

Toisaalta on tulossa myös kiristys sääntöihin.

-Kaikkien eu- ja efta-maiden ulkopuolelle ulottuneiden matkojen jälkeen on odotettava kuukausi ennen kuin voi luovuttaa verta, kertoo Castren.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.