Verenpaine alemmaksi helpolla keinolla

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
KATSO MYÖS VIDEO: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai lääkityksellä?

Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, koska se joutuu työskentelemään jatkuvasti normaalia enemmän pumpatessaan verta painetta vastaan. Tekemällä tämän yksinkertaisen muutoksen arkirutiineihisi voit parantaa verenpainearvojasi.

Tuore tutkimus paljastaa, että ainoastaan 30 minuuttia vähemmän istumista päivässä voi parantaa verenpainearvoja, kertoo New York Post.

Jo aiemman tutkimustiedon mukaan asiantuntijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että pienikin määrä kehon liikuttelua päivän aikana voi kompensoida koko päivän istumisen haitallisia vaikutuksia.

Toiset asiantuntijat taas ovat raportoineet, että vain 22 minuuttia päivittäistä liikuntaa tasapainottaisi istumisen haittavaikutuksia terveydelle.

JAMA Open Network -alustalla maaliskuussa julkaistu tutkimus löysi jälleen yhden tavan vähentää liikkumattomuuden terveysriskejä: vähennä päivästäsi 30 minuuttia paikoillaan oloa.

Tutkimuksessa seurattiin 283:a 60–89-vuotiasta osallistujaa, jotka jaettiin kahteen ryhmään tutkimuksen ajaksi: interventio- ja kontrolliryhmään.

Kontrolliryhmä osallistui kymmeneen istuntoon hyvinvointivalmentajan kanssa. Istuntojen aikana heitä ohjeistettiin noudattamaan uusia terveellisempiä elämäntapoja. Kontrolliryhmälle ei ohjeistettu mitään koskien liikkumisen tai liikkumattomuuden määrää, kertoo New York Post.

Myös interventioryhmän jäsenet osallistuivat kymmeneen hyvinvointivalmentajan istuntoon. 

Toisin kuin kontrolliryhmälle, heille asetettiin tavoitteet istumisen vähentämiseksi. Siksi interventioryhmäläisille annettiin käyttöön säädettävä työpöytä seisovaa työskentelyä mahdollistamaan sekä kuntomittari, joka muistutti pitämään taukoja pitkittyneen istumisen aikana.

Säädettävä pöytä ja kuntomittari vähensivät istumista: verenpaine laski

Tutkimusryhmä sai selville, että istumista vähentävät interventiometodit olivat tehokkaita ja vähensivät istumista yli puolen tunnin verran päivässä. Metodit myös lisäsivät osallistujien seisoen viettämää aikaa koko puolivuotisen seurantajakson aikana.

Keskimäärin interventioryhmän jäsenten liikkumattomuus väheni noin 32 minuutilla päivässä, kun taas kontrolliryhmän jäsenten istumiseen ja liikkumattomuuteen käyttämä aika ei vähentynyt seurantajakson aikana lainkaan.

Tutkijoiden alkuperäistä tavoitetta eli liikkumattoman ajan vähentämistä kahdella tunnilla päivässä interventioryhmän osallistujat eivät kuitenkaan saavuttaneet. 

Tästä huolimatta heidän verenpainearvonsa kuitenkin laskivat, josta tutkijat päättelivät, että pienemmätkin muutokset päivittäisen liikkumattomuuden ja liikkumisen suhteessa voisivat parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä.

Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että tutkimukseen valittiin mukaan osallistujia, joilla oli korkea riski kohonneeseen verenpaineeseen, minkä vuoksi jo vähäinen istumisen väheneminen näkyi positiivisena muutoksena heidän verenpaineessaan, kertoo New York Post.

Osallistujista 147:llä oli kohonneen verenpaineen diagnoosi, ja 97 heistä käytti vähintään yhtä verenpainelääkettä, tutkimusraportista selviää.

Tuloksen perusteella tutkijat päättelivät, että niillä ihmisillä, joilla on kohonnut riski sydän- ja verisuonitauteihin, jo pienet muutokset päivittäisissä istumisen määrissä voivat laskea verenpainetta.

Lue myös:

    Uusimmat