Mainos

Venezuelalaiset äänestävät presidentistä

Mielipidemittaukset kertovat, että Hugo Chavez olisi lunastamassa jatkokauden maan presidenttinä.

Venezuelan presidentin Hugo Chavezin kannatuksen ennustettiin riittävän kuusivuotiseen jatkokauteen tämänpäiväisissä presidentinvaaleissa. Armeijasta maan johtoon noussut Chavez on sanonut jatkavansa "sosialistisen vallankumouksen" politiikkaansa.

Opposition ehdokkaista vahvimmaksi arvioitiin ennakkoon veteraanipoliitikko Manuel Rosales, joka on ollut viimeksi läntisen öljymaakunnan Zulian kuvernöörinä. Tuoreimmassa kyselyssä Chavezin etumatka oli kuitenkin 19 prosenttiyksikköä.

Vasemmistolaista Chavezia kannattavat varsinkin maan köyhät, sillä hän on käyttänyt öljytuloja terveydenhuoltoon, koulutukseen ja ruokaohjelmiin. Oikeiston Rosales puolestaan on kritisoinut Chavezia maan rikollisuudesta ja työttömyydestä. Hänkin on luvannut köyhille siivun öljytuloista, vähävaraisille myönnettävän maksukortin kautta.

Chavez valtakaudella maan poliittinen kahtiajakautuminen on syventynyt. Chavezin avustajat näkevät hänen pyrkivän yksinvaltiaaksi, joka ottaa mallia ystävänsä, Kuuban sairastavan presidentin Fidel Castron kommunismista.

Ulkopolitiikassa Chavez tunnetaan Yhdysvaltain "imperialismin" räväkkänä arvostelijana, joka haluaa muodostaa Latinalaiseen Amerikkaan vasemmistoallianssin. Vaalitaistelussa hän on vannonut taistelevansa "saatanaa", presidentti George W. Bushia vastaan.

Venezuelan vaaleja turvaamaan oli komennettu 125 000 sotilasta, ja maata kiertää ulkomaisia vaalitarkkailijoita. Äänioikeutettuja on 16 miljoonaa.

Vaalin alustavia tuloksia odotetaan myöhään tänään tai aikaisin huomenna.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.