Venezuela kyntää yhä syvemmällä

Uutiset Venezuelasta ovat olleet jo pitkään täynnä väkivaltaa ja mielenosoituksia. Kansa kärvistelee hyperinflaation keskellä ja pulaa on kaikesta, myös ruoasta ja lääkkeistä. Yhdestä ei ole kuitenkaan lipsuttu: ulkomaisten velkojen korot ja kuoletukset on maksettu ajallaan.

Presidentti Nicolas Maduron linja saattaa joutua pian koetukselle. Venezuelan ja sen valtiollisen öljy-yhtiön PDVSA:n lainoista erääntyy maksettavasti loka-marraskuussa lähes neljän miljardin Yhdysvaltain dollarin erä. Samaan aikaan maan käytännössä ainoan tulonlähteen, öljyn, tuotanto on supistunut ja valuuttavarannot huvenneet alle 10 miljardiin dollariin. Siitä suurin osa on kultana ja entisten lainojen vakuutena.

Ei ole myöskään varmaa, saako kansainvälisen arvostelun kohteeksi joutunut maa enää mistään uutta lainaa vanhojen maksamiseksi.

– Kyllä siinä melkoinen riski on, että ajaudutaan maksukyvyttömyyteen, sanoo vanhempi tutkija Mikael Wigell Ulkopoliittisesta instituutista.

Kansalaisilla on ankeaa jo entuudestaan, mutta maksukyvyttömyys voisi iskeä niihin, joilla vielä menee siedettävästi ja jotka yhä tukevat Maduroa.

– Jos valtion työntekijöille ei kyetä enää maksamaan palkkaa, niin hekin saattavat mennä opposition puolelle, Wigell pohtii.

Rahojen loppuessa kumous tai vallankaappaus voi lopulta tulla eliitin ja hallinnon sekä armeijan sisältä.

Pelastaako Venäjä?

Venezuelan suurimpia luotottajia ovat olleet Kiina ja Venäjä, joista ensiksi mainittu on katsonut parhaaksi kaikessa hiljaisuudessa sulkea lainahanat. Saatavia Kiinalla on Venezuelasta yhä runsaasti.

Caracasissa pannaan nyt toivo Venäjään, jolta rahaa on yhä irronnut. Taloudellisesti järkevää lainan antaminen ei ole, mutta Wigellin mukaan Venäjä näkee siinä tilaisuuden saada jalansijaa Venezuelan öljybisnekseen -ja jopa Yhdysvaltoihin.

Venezuela on pannut Venäjä-lainojen vakuudeksi 49,9 prosentin osuuden Citgosta, joka on PDVSA:n Yhdysvalloissa toimiva jalostamo- ja jakeluyhtiö. Jos Venezuela ei kykenisi maksamaan velkojaan, Citgo voisi päätyä Venäjän valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin haltuun. Nykyisessä pakotteiden ja vastapakotteiden maailmassa tilanne olisi vaikea Yhdysvaltain hallinnolle.

Yhdysvaltain koventuneet äänenpainot Venezuelaa kohtaan eivät lupaa hyvää maan taloudelle. Poliittisista erimielisyyksistä huolimatta Yhdysvallat ostaa yhä noin 40 prosenttia Venezuelan tuottamasta öljystä.

– On myös spekuloitu sillä, että Yhdysvallat asettaisi öljylle tuontikiellon. Silloin tietenkin oltaisiin Venezuelassa todella syvällä, Wigell sanoo.

Inflaatio voi nousta 700 prosenttiin

– Venezuelan talous supistui IMF:n mukaan viime vuonna 10 prosenttia, tälle vuodelle ennustetaan yli 7 prosentin laskua.

– Inflaation odotetaan nousevan tänä vuonna yli 700 prosenttiin, ensi vuonna vieläkin korkeammalle.

– Velkojen hoitoon kuluu vuodessa arviolta 10 miljardia dollaria, mikä ylittää Venezuelan valuuttavarantojen määrän.

– Maailmanpankin mukaan Venezuelan lainanottotarve on 25–35 miljardia dollaria vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat