Kriisissä olevassa Venezuelassa loppuu ruoka – Maduro kehottaa syömään kaneja

Vielä 1990-luvulla Venezuela oli Etelä-Amerikan voimanpesä. Nyt maa on sekä poliittisessa että taloudellisessa kriisissä, ja siellä on pulaa ruuasta ja lääkkeistä eikä esimerkiksi sähkönsaanti ole taattua.

Aiemmin tänä vuonna julkaistusta kyselystä kävi ilmi, että kriisin aikana arviolta 75 prosenttia venezuelalaisista on laihtunut ravinnon puutteen takia keskimäärin noin 8,7 kiloa. Lukuisia ihmisiä on pidätetty näiden ryöstäessä ruokaa, ja jonot ruokakauppoihin ovat välillä muodostuneet jo aamuyöstä. Myös eläintarhan eläimiä on kadonnut.

– He vievät kaiken, sanoi viime kuussa Maracaibossa sijaitsevan eläintarhan johtaja sen jälkeen, kun yli kymmenen eri lajin edustajat olivat kadonneet eläintarhasta.

Johtaja sanoi uskovansa, että eläinten varastajia olivat huumekauppiaat, jotka halusivat myydä eläimet pimeillä markkinoilla ruuaksi. Myös paikallisen poliisin mukaan eläimet todennäköisesti varastettiin ruuaksi.

"Syökää kaneja"

Ruokakriisi onkin johtanut siihen, että muun muassa juuri liha on monella harvoin saatavaa luksusta. Presidentti Nicolas Maduron hallinnon mukaan ratkaisu tähän ongelmaan on kaninliha.

– Eläimistä saatavan proteiinin saamiseksi on hyväksytty kanisuunnitelma, koska kanit lisääntyvät kuin kanit, Maduro sanoi televisiolähetyksessä syyskuussa.

Hänen mukaansa ihmisten täytyy ymmärtää, ettei kani ole lemmikki vaan kaksi ja puoli kiloa proteiinipitoista lihaa.

Presidentin ehdotus keräsi paljon kritiikkiä etenkin opposition suunnalta. Esimerkiksi oppositiojohtaja Henrique Capriles kutsui Maduron ehdotusta "huonoksi vitsiksi".

Maduro syyttänyt vaikeuksista Yhdysvaltoja

Venezuelalla on maailman rikkaimmat öljykentät, minkä takia rahantulo näytti taatulta vielä 1990-luvulla. Vuonna 2014 öljyn hinnan romahdus kuitenkin muutti tilannetta. Öljyn hinnan laskiessa on myös presidentti Maduron hallituksen kannatus laskenut. Oppositio on syyttänyt Maduroa maan syöksemisestä talouskaaokseen ja vaatinut maahan uusia vaaleja. Mielenosoituksissa ja levottomuuksissa on kuollut lukuisia ihmisiä.

Presidentti Maduro on syyttänyt puolestaan talouskriisistä Yhdysvaltojen tukemaa kapitalistista salaliittoa ja on pitkälti torjunut ulkomaiset avuntarjoukset. Yhdysvaltojen ja Venezuelan välit ovat myös viime aikoina kiristyneet entisestään.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi elokuussa, että Yhdysvallat on valmistautunut siihen vaihtoehtoon, että Venezuelan tilanteeseen puututtaisiin sotilaallisesti. Yhdysvallat on myös asettanut Venezuelaa vastaan pakotteita.

Maduro on kuitannut Yhdysvaltojen toimet muun muassa sanomalla, ettei tottele muiden maiden hallituksia. Opposition edustajia hän on taas syyttänyt muun muassa maanpetoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat