Venetsialaisravintola laskutti turistien ateriasta yli tuhat euroa – tapauksesta poliisiasia ja varoittava esimerkki

Neljä Bolognan yliopistossa opiskelevaa japanilaista muistaa taatusti venetsialaisen Osteria de Luca -ravintolan. Ravitsemusliike laskutti neljästä pihvistä, neljästä merenelävien annoslautasesta, kivennäisvedestä ja pöydästä 1143 euroa.

Japanilaiset marssivat ravintolalaskunsa kanssa poliisiasemalle. Venetsian pormestari Luigi Brugnaro puolestaan pyysi heiltä anteeksi, ja jos kertomus on totta, ravintolaa rangaistaan, hän lupasi espanjalaisen El País -lehden mukaan. 

Tositarina ravintoloiden röyhkeydestä ei kuitenkaan jäänyt laguunikaupunkiin, vaan levisi varoitukseksi Venetsiassa vieraileville turisteille.

Ei mikään luksusravintola 

Viime vuoden lopulla pieni turistiryhmä maksoi 560 euroa siitä, mitä tarjoilija heille sattui pöytään tuomaan. Tässä mainitut tapaukset eivät ole ainutlaatuisia.

Opiskelijoiden lompakot kyninyt ravintola ei ainakaan netin valokuvien perusteella vaikuta kuuden tähden paikalta. Netin ravintolasivustoilla kommentit tukevat samaa oletusta. Hinnat ovat silkkaa ryöstöä, päivä pilalla, moni toteaa raivoissaan.

Mutta miten Osteria de Lucan omistaja reagoi? "En muista, että minulla olisi ollut äskettäin ongelmia japanilaisten asiakkaiden kanssa", El País lainaa Venezia Today -lehteä.  

Paikalliset testasivat, hinta romahti

Kaksi Il Gazzettino -lehden toimittajaa päätti testata ravintolan hinnoittelun. He pyysivät täsmälleen samat annokset, ja lasku oli 82 euroa per nuppi: merenelävät 50 euroa, pihvi 18 euroa, kivennäisvesi neljä euroa, ja pöytä 10 euroa. Japanilaistren lasku oli 285,75 euroa per henkilö.

Halvempaan hintaan saattoi vaikuttaa se, että ravintoloitsija ennen laskuttamistaan oli kysynyt toimittajilta, ovatko he mahdollisesti toimittajia. 

Huijaaminen ilmeisesti kannattaa, sillä jalokivimäisen sykähdyttävä Venetsia vastaanottaa 24 miljoonaa turistia vuosittain, eikä loppua näy.

Venetsia hukkumassa turisteihin

Osa asukkaista on tympääntynyt turistivirtaan, mikä on tuttu ilmiö esimerkiksi Barcelonassa. Historiallisten monumenttien ja ympäristön vaalijat pelkäävät koko laguunin vajoavan Välimereen turismin aiheuttamasta liiasta kulumisesta. 

Viime vuosina viranomaisetkin ovat saaneet tarpeekseen kaupungin laitureihin kiinnittyvistä jättimäisistä risteilijöistä. Niiden liikennöintimäärää Venetsian laguuniin on tämän vuoden alusta ryhdytty vähentämään. 

Toimeen toki tarvittiin YK:n kulttuurijärjestö Unescon tarjous, josta oli vaikea kieltäytyä. Venetsia uhattiin poistaa järjestön maailmanperintöluettelosta pikaruokavauhtia, mikäli risteilijöiden määrä ei vähene pilaamasta "La Serenissiman" eli Seesteisen kaupungin siluettia. 

Lue myös:

    Uusimmat