Michelin-ravintolalle murska-arvio: "Pöyristyttävästä" kokemuksesta viraalihitti – vielä hämmentävämpi on ravintolan vastine

shutterstock_113264986
Italialainen Michelin-ravintola sai murska-arvion. Kuvituskuva. Shutterstock

"Haluaisitko itse syödä sitruunavaahtoa keittiömestarin suuta esittävästä kipsimuotista?", kysyy uutiskanava NBC:n Today-sivusto, joka kirjoittaa tuoreesta viraalihitiksi nousseesta Michelin-ravintolajupakasta. Jopa 200 euroa per henkilö maksanut illallinen osoittautui karvaaksi pettymykseksi. 

Eteläitalialainen Michelin-ravintola niittää parhaillaan kyseenalaista mainetta, kun siitä kirjoitettu arvostelu on noussut viraalihitiksi sosiaalisessa mediassa. 

27 ruokalajin illallisesta jäi käteen vain nälkä ja hämmennys

Bros. on eteläitalialaisen Leccen kaupungin ainoa Michelin-ravintola. Matka- ja ravintolabloggaaja Geraldine DeRuiter oli lukenut paikasta muutamia ylistäviä arvioita ja halusi matkata paikan päälle maistelemaan kaikkien aikojen nuorimman Michelin-kokin, Isabella Potìn, loihtimia antimia. Ravintolaa luotsaa myös tunnettu kokki Floriano Pellegrino.

– Olen tottunut kokeelliseen keittiöön ja käynyt Michelin-ravintoloissa. Odotin siis jotain poikkeuksellista ja hauskaa. En odottanut nälän aikaansaamaa neljän tunnin houreunta, DeRuiter kuvailee NBC:n Today-sivustolle.

DeRuiterin seurueeseen kuulunut ystävä jakoi Twitterissä kuvia ravintolaillasta. Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Sellaisen kokemuksen Everywhereist-bloggaaja Geraldine DeRuiter seitsemän ystävänsä kanssa kuitenkin omien sanojensa mukaan sai. DeRuiterin mukaan kokemusta ei voi kutsua edes illallisteatteriksi, koska varsinaista illallista 27 ruokalajia ei edes sisältänyt. Sen sijaan nainen kuvailee elämystä pelkäksi teatteriksi, todella, todella kalliiksi teatteriksi. 

– Tuntui kuin olisin hahmo Dickensin novellissa, sillä – en voi korostaa tätä tarpeeksi paljon – tarjolla ei ollut mitään lähellekään illallista muistuttavaa.

DeRuiterin mukaan kaikki 27 tarjoiltua "ruokalajia", olivat pieniä, outoja ja turhantarkkoja. Lisäksi lähes kaikki tarjoiltiin kylminä. Pikkuruisten ruokien joukossa oli muun muassa syötävää paperisilppua, etikkashotteja, ruokalusikallinen rapua, friteerattu juustopallo eltaantuneesta ricottasta sekä vajaa jäätelökauhallinen oliivijäätelöä.

"Meidät ohjeistettiin nuolemaan vaahto 'kokin suusta'"

DeRuiter otsikoi murskaavaan ravintola-arvostelunsa muotoon ”Söimme kaikkien aikojen kamalimmassa Michelin-ravintolassa”, joten ei ihmekään, että tekstistä tuli nopeasti viraalihitti. Kirjoitus saavutti vielä laajempaa huomiota, kun sen jakoi omalla Twitter-tilillään The New Yorkerin toimittaja Helen Rosner.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

"Yksi annoksista – sitrusvaahto – tarjoiltiin kipsimuotista, joka oli tehty kokin suun näköiseksi. Ruokailuvälineet puuttuivat ja meidät ohjeistettiin nuolemaan vaahto kokin suusta", kuvailtiin DeRuiterin tekstissä.

– Herranjumala, tämä on todella pöyristyttävää, New Yorkerin toimittaja Helen Rosner kirjoitti Twitterissä.

"He ovat joko komedianeroja tai sitten sadisteja"

Myös ravintolan palvelu oli omalaatuista, eivätkä tarjoilijat kertoneet missään vaiheessa ruokalajeista tai tulevista tapahtumista. Jos pöydästä yritti poistua pitääkseen pienen tauon, tarjoilijat komensivat ruokailijat takaisin istumaan. Jälkiruoaksi tarjoiltiin muun muassa "jäätynyttä ilmaa", joka ehti sulaa ennen syömistä. Tämän jälkeen illalliseuruetta pyydettiin poistumaan ravintolasta.

– Mutta olivatko he vapaita? Eivät he olleet. Heidät johdatettiin ravintolan "laboratorioon", jossa televisiossa pauhasi extreme-urheilu ja kokki tarjoili ”koomisen pieniä viipaleita feikkijuustoa”, Today-sivustolla kuvaillaan tilannetta.

Outo illalliskokemus maksoi lopulta 130–200 euroa per henkilö.

– He ovat joko komedianeroja tai sitten sadisteja, ja se on ihan ok, jos yleisö odottaa sellaista, mutta me olisimme tavallaan halunneet syödä illallisen. 

Ravintolan vastine astetta hämmentävämpi

Tieto murska-arvostelusta tavoitti myös lopulta parjatun ravintolan, jonka edustajat kirjoittivat kolmisivuisen vastineen. Vastine julkaistiin kokonaisuudessaan Today-sivustolla ja se on herättänyt ehkä jopa enemmän hämmennystä kuin DeRuiterin kuvaama illallinen. Vastineessa on muun muassa piirustus miehestä hevosen selässä.

Vastineesta vitsailtiin Twitterissä. Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

– Hyvän ruoan valmistaminen on kuin piirtäisi miehen hevosen selässä. Se ei ole niin vaikeaa, mutta suurin osa ihmisistä ihailee sinua, kokki Floriano Pellegrino kirjoittaa vastineessa.

Pellegrino vertaa piirustusta suurta yleisöä miellyttävään ruokaan, joka "ei ole taidetta". Vastineessa on mukana myös maalaus hevosesta ja miehestä, jota Pellegrino vertaa huippukokin työhön. Keittiömestari kertoo kuitenkin olevansa kyllästynyt tällaisiin taideteoksiin, joita museot ovat täynnä. Sen sijaan Bros.-ravintolan ruoka on Pellegrinon mukaan abstraktia taidetta, joka rikkoo taiteen rajoja. 

– Täytyykö taiteen olla kaunista? Ei välttämättä. Sen täytyy haastaa sinua ymmärtämään. Jos se on myös kaunista, se on vain plussaa. Nykytaide ei anna vastauksia, vaan tarjoaa sinulle upeita kysymyksiä. Nykykeittiön pitäisi tehdä sama asia.

Lopuksi Pellegrino vielä kirjoittaa, että ravintola tietää itse, mitä on tekemässä ja seisoo ylpeänä sen takana.

– Kiitämme, neiti XXX – en muista hänen nimeään – että pääsimme sinne, missä emme vielä ole perillä. Meiltä loppuivat ”Limoniamot” kesken, kiitos paljon, kokki kirjoitti kryptisesti viitaten lopussa parjattuun sitruunavaahtoannokseen.

Murska-arvion kirjoittanut DeRuiter puolestaan iloitsee Twitterissä ravintolan kirjoittamasta "odotetusti naurettavasta" vastineesta.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Lähteet: Today, Insider

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja