Venäläispoliitikko: Ukrainan tuhoaminen vasta ensimmäinen askel Venäjän suunnitelmassa, "Putin haluaa Suomen"

Suomessa ja muualla Euroopassa keskustellaan Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan – haastattelussa Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja 8:40
Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja Yuriy Sakin haastattelu.

Ukrainan tuhoaminen on vasta ensimmäinen askel Venäjän suunnitelmassa, uskoo venäläinen oppositiopoliitikko Leonid Gozman.

Gozman kirjoittaa The Moscow Timesissa ja Novaja Gazetassa uskovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa palauttaa entiset Varsovan liiton maat Venäjän etupiiriin ja "ehkä ottaa Suomen ’takaisin’”.

Varsovan liitto oli puolustusliitto Naton vastapainoksi solmittu liitto, johon kuului Neuvostoliiton ohella Euroopan sosialistisia maita.

Gozman ei tarkenna Suomea koskevaa kommenttiaan. Aiemmin vuonna 2014, Venäjän miehitettyä laittomasti Krimin niemimaan Ukrainassa, Putinin ex-neuvonantaja Andrej Illarionov esitti samansuuntaisen lausunnon: että Putin haluaisi Suomen takaisin Venäjän vallan alle.

– Putinin mielestä Ukraina, Valko-Venäjä, Baltia, Suomi ja osa Georgiaa kuuluvat hänelle ja hänen edeltäjilleen, Illarionov sanoi tuolloin.

Kovin yleisiä eivät Gozmanin ja Illarionovin esittämät näkemykset ole, ja Venäjän uskotaan välttävän iskemistä Nato-maihin sotilaallisesti. Yleisempiä ovat kuitenkin näkemykset, joiden mukaan Putinin tavoitteet ovat Ukrainaa laajemmat. Esimerkiksi tutkija Tatjana Stanovaja on arvioinut, että Putin tavoitteena on uusi maailmanjärjestys, ja ajatushautomo ISW listasi jo Putinin seuraavia kohteita Ukrainan jälkeen – Suomi ei listalla ollut.

Gozman katsoo, että sodan Ukrainassa on päätyttävä Venäjän täydelliseen antautumiseen ja Putinin vallan on loputtava Venäjällä. Gozmanin mielestä Venäjä on myös demilitarisoitava ja sen ydinasearsenaali on vähintään saatettava kansainvälisen kontrollin alaiseksi.

Vuoden 2021 joulukuussa, ennen täysimittaista Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Putin vaati loppua puolustusliitto Naton laajentumiselle. Vaatimuksen tulkittiin koskevan myös Suomea ja Ruotsia. Sodan alettua Ukrainassa Suomi ja Ruotsi hakivat puolustusliitto Naton jäsenyyttä keväällä 2022. Kaikki Naton jäsenmaat lukuun ottamatta Turkkia ja Unkaria ovat hyväksyneet jäsenyydet.

Lue myös:

    Uusimmat