Ukraina: Venäjä valmistelee valtavaa liikekannallepanoa jo tällä viikolla – asiantuntija kertoi SVT:lle, ettei kyse ole vain miesvoiman lisäämisestä

Ukrainan puolustusministeriön tietojen mukaan Venäjä valmistelee uutta liikekannallepanoa 7:32
Ukrainan puolustusministeriön tietojen mukaan Venäjä valmistelee uutta liikekannallepanoa

Ukrainan tiedustelupalvelu ja asiantuntijat uskovat Venäjän valmistelevan valtavaa liikekannallepanoa.

Ilmoitus liikekannallepanosta saattaisi tulla niinkin pian kuin tämän viikon sunnuntaina 15. tammikuuta, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi.

SVT:n haastattelema turvallisuushallinnon ja Venäjän asiantuntija Katarina Engberg sanoo, että kaikki merkit viittaavat siihen, että Venäjä valmistelee uutta hyökkäystä keväälle. 

– He eivät puhu ainoastaan miesvoiman lisäämisestä, vaan myös sotateollisuuden muuttamisesta ja Venäjän kansan kannustamisesta tukemaan rintamalla olevia sankareita, Engberg sanoo SVT:lle.

SVT:n tietojen mukaan liikekannallepanossa reservistä kutsuttaisiin jopa 500 000 sotilasta.

Kremlissä on viime aikoina kaavailtu armeijan kasvattamista, ja Venäjä on aiemmasta poiketen alkanut jopa puhua tappioistaan taistelutantereella.

– Se on uusi tapa puhua sodasta, ja sen tarkoituksena on vedota venäläisiin.

Venäjä tekee kaikkensa kääntääkseen sodan kulun

Ukrainan tiedustelupalvelun johtajan Vadym Skibitskyn mukaan liikekannallepano olisi osa Venäjän laajennettua hyökkäyssuunnitelmaa. Hyökkäys keskittyisi erityisesti Ukrainan itä- ja eteläosiin kevään ja kesän aikana.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut asiasta.

– Meillä ei ole epäilystäkään siitä, etteivät Venäjän johtajat tekisi kaikkeaan kääntääkseen sodan kulun tai ainakin lykätäkseen omaa tappiotaan, Zelenskyi sanoo yhdysvaltalaiselle Foreign Policy -lehdelle.

Putin kiistää väitteet

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt väitteet liikekannallepanosta. Hänen mukaansa se olisi "merkityksetön", koska Venäjä on väitetysti kutsunut palvelukseen vain puolet sotilaista, joita viime syksyn liikekannallepano koski.

Venäjä aloitti ensimmäisen liikekannallepanon syyskuussa. Venäjän mukaan se nosti reservistä noin 300 000 sotilasta. 

Ukraina on sanonut, että Venäjä on käyttänyt niistä noin puolet tukkimaan Ukrainan vastahyökkäyksiä ja toinen puolisko voisi toteuttaa suurhyökkäyksen Ukrainaan alkuvuodesta.  

Lue myös:

    Uusimmat