Venäläismiljonäärit kyllästyivät Itä-Suomen verkkaiseen elämään, monet loma-asunnot nyt myynnissä – "Pari vuotta ne siinä pyörivät ja kyselivät"

Ensin venäläiset hamusivat kiinteistöjä idästä – nyt moni yrittää päästä epätoivoisesti eroon huonosta sijoituksesta 1:50

Monet suurin toivein Suomeen kymmenkunta vuotta sitten sijoittaneet venäläiset kiinteistönomistajat ovat kyllästyneet verkkaiseen elämän lomakohteissaan. Suomesta löytyi turvallisuutta ja luonnon rauhaa, mutta varsinkin pikkupaikkakuntien kapea tapahtumatarjonta on masentanut monet.

– He sanovat, että täällä on kyllä puhdas luonto, laadukkaat tuotteet ja hiljaisuutta, mutta tylsää, kertoo Imatran Kiinteistömaailman myyntineuvottelija Helmi Manninen.

Rikkaat lähtevät Eurooppaan

Kymmenet venäläisten omistamat kiinteistöt ovat nyt myynnissä. Varakkaimmat aikovat nostaa kytkintä Suomesta muualla Eurooppaan.

– He kertovat menevänsä Espanjaan, Bulgariaan, Italiaan, Slovakiaan tai Tsekkiin. Suomi on nähty, Manninen harmittelee.

Suomi tarjosi aikansa turvallisen ympäristön lyhyen ajomatkan päässä esimerkiksi Pietarista. Kaakkois-Suomesta löytyy hulppeita taloja ja rantapaikkoja, joista pääsee esimerkiksi huviveneellä ympäri Saimaata.

Osa on viihtynyt rakennuttamissaan kohteissa vain hetken.

– Pari vuotta ne siinä pyörivät ja kyselivät, että eikö täällä tosiaan tapahdu mitään, kertoo nimettömänä pysyttelevä joutsenolainen matkailuyrittäjä.

Manninen vahvistaa ilmiön. Hän puhuu virheetöntä venäjää ja pääsee asiakkaidensa iholle.

– Venäläiset ovat dynaamisia. He haluavat kommunikointia ja Suomessa sitä ei helposti synny kantaväestön kanssa.

Venäläiset kaipaavat äksoniä

Yksi merkittävä syy kyllästymiseen ja tylsistymiseen on kulttuuritarjonta.

– Pietarissa on joka päivä tarjolla korkeata kansainvälistä kulttuuria, mutta Kaakkois-Suomen pikkupaikkakunnilla paikallinen tarjonta on vähäistä eikä se esimerkiksi kielen takia heille avaudu, Manninen pohtii.

Myös elämäntavassa on iso ero.

– Venäjällä on vilskettä ja äksöniä. Täällä he kaipaisivat enemmän liikkuvuutta ja toimintaa.

Manninen on havainnut lisäksi, että Venäjään kohdistettujen pakotteiden jälkeen ilmapiiri venäläisiä kohtaan on Suomessa muuttunut.

– He sanovat kokeensa syrjintää pakotteiden tulon jälkeen eivätkä koe itseään enää yhtä tervetulleiksi kuin ennen. Ja tätä sanoo siis tavallinen keskiluokka, Manninen tarkentaa.  

Lue myös:

    Uusimmat