"Me halutaan mökki Nato-rannikolta": Suomalaiseläkeläiset rynnistivät Espanjaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan – jäätävä pula vuokra-asunnoista ja hinnat katossa

2:04
Katso myös: Riitta, 70, esitteli tammikuussa MTV Uutisille Espanjan kotinsa – tuolloin kolmen makuuhuoneen asunnon vuokra oli 420 euroa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan käynnisti Euroopassa lumipalloefektin, jonka seuraukset näkyvät muun muassa Espanjan Aurinkorannikon vuokramarkkinoilla ja asuntojen hintatasossa. Tässä jutussa oman kokemuksensa kertovat asunnonvälittäjä ja kolme Espanjaan muuttanutta suomalaista.

Asunnoista on Aurinkorannikolla nyt jäätävä pula, toteaa kiinteistönvälittäjä Kari Raisaari.

Fuengirolassa Etelä-Espanjassa asuntoja myyvä ja vuokralle välittävä yrittäjä kertoo, että kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, asuntojen kysyntä räjähti.

– Se näkyi jo seuraavana päivänä. 25. helmikuuta alkoi tulla selvästi lisää uusia asiakkaita. Yhteydenotoissa aasinsilta ja liikkeelle paneva voima oli sota, Raisaari kertoo puhelimitse Espanjasta.

– Minulle soitti esimerkiksi eräs vanhempi rouva Suomesta, joka kertoi miehensä kanssa miettineen yli 30 vuotta asunnon hankkimista Aurinkorannikolta, ja sota ratkaisi asian. 

"Me halutaan Nato-rannikolle"

Raisaaren mukaan moni soittajista käytti sanaa ”Nato-ranta”.

– Että "me halutaan mökki Nato-rannikolta". Espanjan Nato-jäsenyys koettiin siis hyvin positiivisena seikkana. 

Osalla asuntoa etsivistä hanke myös konkretisoitui hyvin nopeasti. 

– Tämä asiakas, joka soitti silloin helmikuun loppupuolella, oli puolentoista viikon päästä jo täällä ja kaupat tehtiin.

10:47
Katso myös: Miltä Espanjan 40 asteen helteet ovat tuntuneet? Espanjassa asuva Antti "Pizza" Pekkarinen kertoo.

Aurinkorannikolla puhutaan buumin ajasta

Raisaaren mukaan Aurinkorannikolla puhutaan nyt asuntobuumista.

– Koronapandemia hiljensi asuntokaupan yli vuodeksi. Toipuminen alkoi viime vuoden aikana, mutta helmikuun loppu toi selvän sysäyksen. Sen jälkeen on puhuttu buumin ajasta. 

– Tänne on tullut valtavasti uusia ihmisiä paitsi Suomesta myös muualta maailmasta Yhdysvaltoja myöten. Ilmiö on globaali, Raisaari kertoo.

Buumi on johtanut siihen, että vuokra-asunnot viedään nyt Aurinkorannikolla käsistä.

– Lähes kaikki välittäjät joutuvat myymään ei oota. Paine on kohdistunut syyskuulta joulukuulle. Myös lennot ovat kallistuneet valtavasti kysynnän myötä.

– Etenkin vuokra-asuntopula on ihan konkreettinen, ja asuntosijoittajilla ovat hyvät päivät, Raisaari luonnehtii.

Erityisen paljon pulaa on yhden makuuhuoneen asunnoista. 

– Tämä alue vetää aika paljon yksin asuvia ihmisiä: nuorempia, vanhempia, leskiä, eläkeläisiä. Pienten asuntojen vuokrat ovat nyt (turistialueella) 600–700 euroa helpostikin.

Vuokrat kallistuneet huimasti

Vuokrien hinnat ovat nousseet turistien suosimilla alueilla Raisaaren mukaan kaikkiaan jopa yli 20 prosenttia. Toisin kuin Suomessa, Espanjassa vuokrahinnat voivat nousta ja laskea hyvinkin nopeasti kysynnän ja tarjonnan perusteella.

– Markkinatalous määrittää hinnat, eikä sääntely ole samanlaista kuin Suomessa.

Raisaari muistuttaa, että myös Aurinkorannikolla hinnat vaihtelevat asuinalueen mukaan.

– Täällä ovat paikallisten asuntomarkkinat ja ulkomaalaisten asuntomarkkinat. Espanjalaiset asuvat neliöiltään aika pienissä asunnoissa, missä on paljon erillisiä huoneita. Ulkomaalaiset tykkäävät yleensä, että on paljon neliöitä ja avaraa tilaa. 

Tällä hetkellä kolmio skandinaavien suosimalla alueella lähellä rantaa maksaa Raisaaren mukaan pitkäaikaisvuokrauksessa noin 800–1000 euroa kuukaudessa.

Sähkön hinta noussut myös Espanjassa

Sähkön hinta on noussut myös Espanjassa.

– Jos esimerkiksi 60–80 euron kuukausimaksu hyppää viisin-, kuusinkertaiseksi, onhan sillä valtava merkitys. 

Etelässä kansalaisia huolettavat etenkin jäähdytyskustannukset, koska lämmityskausi on lyhyt. Talvi kestää Raisaaren mukaan "kuusi viikkoa". 

Myös veden lämmityskustannukset ovat merkittävä menoerä.

– Jokaisessa asunnossa kerrostaloasuntoja myöten on oma vesiboileri, ja se on monesti asumisen suurin energiasyöppö. Suihkussaoloajat ovat lapsiperheilläkin jo lyhentyneet. Siellä ei enää puolta tuntia olla, Raisaari naurahtaa. 

2:04
Katso myös: Riitta, 70, esiteli MTV Uutisille Espanjan kotinsa tammikuussa – kolme makuuhuonetta, vuokra 420 euroa

Sota lisäsi tuulta purjeisiin

MTV Uutisten haastattelemat Espanjan rannikolle muuttaneet tai sieltä loma-asunnon hankkineet suomalaiset tunnistavat muutoksen hintatasossa ja alueen suosiossa.

Espoolainen merimies Timo Tossavainen hankki vapaa-ajan asunnon Mijasin kaupungista joulukuussa 2017. Sitä ennen hän oli viettänyt alueella lomia ja asunut Aurinkorannikolla vuokralla vuoden.

Hän kertoo, että puheet muuttamisesta ainakin osa-aikaisesti Espanjaan ovat lisääntyneet hänen ystäväpiirissään selvästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Haaveet ovat saaneet tuulta purjeisiinsa. Varsinkin sodan alkuaikoina se oli kuuma puheenaihe.

Syystä siihen, miksi juuri sota sai muuttoajatukset liikkeelle, hän ei ole varma.

– Ehkä siinä oli vähän pelkoakin mukana sodan alkuaikana; että mitä Venäjä miettii meidän suomalaisten päänmenoksi. Mutta ehkä se toisaalta enemmän vain sysäsi mahdollisesti jo pitkään mielessä olleita suunnitelmia eteenpäin. Että nyt olisi aika tehdä ratkaisuja.

Tossavaisen mukaan Aurinkorannikon asuntojen hintakehitys on kysynnän lisääntymisen myötä kevään jälkeen ollut melkoinen.

– Varsinkin vuokra-asuntojen hinnat nousevat kuukausittain.

Ruoka maksaa Tossavaisen mukaan Espanjassa edelleen selvästi vähemmän kuin Suomessa, vaikka myös siellä elintarvikkeiden hinnat ovat sodan myötä nousseet huomattavasti.

– Samoin täällä paljon käytettävän kaasun hinnan nousu on ollut melkoista, Tossavainen toteaa.

– Kaasupullojen hinta on kuitenkin jäädytetty vuoden loppuun saakka enintään 19,55 euroon.

Rovaniemeläinen rengaskauppias vuokraa nyt asuntoja Aurinkorannikolla

Rovaniemeläisellä Pertti Jääsköllä on Aurinkorannikolla useita asuntoja, joista yhdessä hän asuu itse osa-aikaisesti ja muita vuokraa.

Jääskö hankki asunnot viisi vuotta sitten jäätyään pois työelämästä ja myytyään Polar Rengas -nimisen rengasliikkeensä pojalleen.

Etelään moottoripyöräilyä harrastavan Jääskön houkuttelivat muun muassa aina sulat tiet ja komeat ajoreitit.

– Kun portin aukaisee ja lähtee ajamaan prätkällä, mutkatietä on joka suuntaan. Se on minun juttuni, Jääskö perustelee.

Vuokra-asuntosijoittamiseen houkuttelivat muun muassa Espanjan asuntojen edulliset vastikkeet.

– Jos Suomessa ne ovat esimerkiksi 250–400 euroa, täällä ne maksavat 30–90 euroa.

Jääskö sanoo asuntojen vuokraajana huomanneensa käsillä olevan muuttobuumin. Hän kuvaa tilannetta samalla tavalla kuin Kari Raisaari: kysyntä on räjähtänyt sodan alettua.

– Varsinkin pitkäaikaisista vuokra-asunnoista on suuri pula. Myös koronatilanteen rauhoittuminen on vaikuttanut niin, että ihmisille on tullut tarve matkustaa.

"Että ei tarvitse talvella liukastella ja olla räntäsateessa…"

Espoolainen merikapteeni Jouni "Jocke" Toivonen hankki eläkkeelle jäätyään kaksi ja puoli vuotta sitten puolisonsa kanssa yhden makuuhuoneen vuokra-asunnon Fuengirolan Los Bolichesista. Jo töissä ollessaan he olivat viettäneet pitkiä lomia Espanjassa.

– Että ei tarvitse talvella liukastella ja olla räntäsateessa, Toivonen kuvaa oman osa-aikaisen muuttonsa taustaa.

Hän oli Espanjassa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Se herätti paljon keskustelua myös siellä, mutta ei hänen mukaansa yhtä suuria tunteita kuin Suomessa.

Ihmisten kiinnostus Espanjaan muuttamista kohtaan on hänenkin mukaansa lisääntynyt selvästi. Myös paikallinen media on kirjoittanut paljon vuokrien noususta ja vuokra-asuntopulasta.

Hänen oma vuokransa ei ole buumin myötä noussut.

– Minulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, Jääskö selvittää.

Ei pelkkää "samppanjaa ja vaahtokarkkeja"

Millaisia neuvoja Espanjassa asuvat sitten haluaisivat antaa muutosta haaveileville?

Timo Tossavainen muistuttaa, että elämä ei ole pelkää auringonpaistetta Aurinkorannikollakaan.

– Ei elämä samppanjaa ja vaahtokarkkeja täälläkään ole, hän toteaa. 

– Jos ei hallitse espanjan kieltä, pitää varautua siihen, että asioiden hoitaminen voi olla hidasta ja mutkikasta. 

Toisaalta talvet ovat Tossavaisen mukaan toki lämpimiä Suomeen verrattuna, mutta pahimmassa tapauksessa koleita ja sateisia, mikä voi olla monelle yllätys. 

– Jos tänne tulee viettämään aurinkoista talvea, välttämättä sitä se ei ole. Sellainen haavekuva, että bikineissä voi 11 kuukautta vuodessa kulkea, ei todellakaan pidä paikkaansa.

2:01
Katso myös: Uima-allas ja luonnon "solarium" – eläkeläispariskunta esittelee Espanjan kotinsa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja