Ensin venäläiset hamusivat kiinteistöjä idästä – nyt moni yrittää päästä epätoivoisesti eroon huonosta sijoituksesta: "On tilanteita, että asiakas istuu vastapäätä ja itkee"

Ensin venäläiset hamusivat kiinteistöjä idästä – nyt moni yrittää päästä epätoivoisesti eroon huonosta sijoituksesta 1:50

Venäläiset kiinteistönomistajat ovat asettaneet myyntiin suuren määrän kohteitaan erityisesti Kaakkois-Suomessa. Omistajat ovat turhautuneet talojen, mökkien ja osakkeiden ylläpitoon liittyvän rahaliikenteen vaikeutumiseen.

Kiinteistöjen arvonalennus on ollut samalla järkytys useimmille myyntiä suunnitteleville venäläisille. Kipeimmin vaikeudet kohdistuvat tavalliseen keskiluokkaan.

– Se on ollut kyllä erittäin ikävää. Vuosia sitten oli ostettu kiinteistö, vaikka 200 000 arvoinen, ja tänä päivänä tarjoukset ovat jotain 120 000. Voit kuvitella minkälaisia kommentteja tulee kuultua, myyntineuvottelija Helmi Manninen Imatran Kiinteistömaailmasta kertoo.

Kaakkois-Suomessa ostajan markkinat

Mannisella on myynnissä pöydällinen venäläiskiinteistöjä. On jopa uusia omakotitaloja, mökkejä moneen makuun ja komeita rantapaikkoja. Hulppeasta 10 vuotta vanhasta ja tasokkaasti sisustetusta omakotitalosta omalla tontilla Saimaan rannalla pyydetään 300 000 euroa.

– Kohteita tulee paljon ja ostajia on vähemmän. Siinä on paljon työtä, Manninen huokaa MTV Uutisten haastattelussa.

– Osalla on ihan paniikki myydä. Heillä on työpaikat ehkä menneet ja tulot vähentyneet, mutta kiinteistön ylläpito Suomessa vain kallistunut.

Pankit sulkivat venäläisten tilejä

Ongelmat alkoivat pari vuotta sitten kun pankit sulkivat suomalaisen tilin monelta venäläisestä. Taustalla lienee ollut kansainvälinen rikollisuus ja rahanpesuepäilyt.

– Moni asiakas sanoi, että heidän rahojen alkuperä selvitettiin, mutta syytä siihen ei koskaan kerrottu.

Kärsijöiksi joutuikin Suomeen sijoittanut venäläinen keskiluokka, tavalliset lapsiperheet.

– Reilusti 80 prosenttia asiakkaistani on kokenut sulkemisen, Manninen arvioi.

Verottaja kieli pitkällä

Venäläisperheet yrittivät sulkemisen jälkeen avata tilin toisessa pankissa. Joillekin se onnistui, mutta sitten nekin tilit suljettiin. Lopulta tilejä ei enää avattu.

– Kaikkien kiinteistöön liittyvien laskujen maksaminen vaikeutui merkittävästi. Osa yritti maksaa sähkölaskuja ja veroja Venäjältä, mutta maksujen välittämisestä perittiin todella isoja palvelujamaksuja.

Suomessa laskuja yritettiin maksaa myös R-kioskin kautta ja sekin onnistui aluksi, mutta pian siihenkin tarvittiin suomalainen henkilötunnus.

– Venäläisten piti pyytää sitten jotakin tuttua maksamaan laskut ja se on tietenkin noloa.

Eikä vaikeudet ja lisääntynyt byrokratia siihen päättyneet. Kiinteistön myyntitilanteessa on nyt uudet haasteet.

– Kun kauppahintaa ei voida maksaa myyjän suomalaiselle tilille, se maksetaan Suomesta venäläiseen pankkiin. Siellä on vastassa verottaja, joka on hyvin kiinnostunut rahojen alkuperästä ja nappaa siitä ison siivun vaikka arvonnousua Suomessa ei olisi tapahtunut, Manninen puuskahtaa.

Vastassa itkeviä asiakkaita

Syynä myyntiin on myös valtava pettymys. Moni osti kiinteistön ajatuksella, että sijoitus on Suomessa turvassa enemmän kuin tuulisella Venäjällä.

– Tilanne joskus on erittäin vakava. Asikas on säästänyt rahaa ja ostanut täältä jotain siinä toiveessa, että on tulevaisuuden suhteen jokin pesämuna itselle tai lapsille. Joskus on tilanteita, että asiakas istuu vastapäätä ja itkee. Enkä itse voi tehdä mitään kun arvot laskee, Manninen suree.

Osa kiinteistöjään myyvistä venäläisistä kokee tulleensa huijatuksi. Mutta karu todellisuus aukeaa heille, kun kiinteistövälittäjä näyttää myyntitilastoja ja muita vastaavien myynnissä olevien kiinteistöjen hintapyyntöjä.

Hintataso nousi kiihtyvän kysynnän vuoksi 2000-luvun alkupuolella ja nyt siitä maksetaan kovaa hintaa.

Vastuut kiinteistöistä yllättivät

Välittäjät ovat lisäksi havainneet, että monilta venäläisiltä puuttuu kokonaan ymmärrys mitä kiinteistön omistaminen ja hoito Suomessa vaatii, ja varsinkin maksaa.

– Esimerkiksi viiden vuoden vastuu myynnin jälkeen ei ole yleisesti tiedossa.

Surullisia tapauksia on syntynyt kun kiinteistöstä on loman jälkeen katkaistu sähköt kokonaan säästöjen toivossa.

– Metropoleista tulija ei ymmärrä maaseudulla sijaitsevan kiinteistön hoitoa. On sattunut vakavia vesivahinkoja tietämättömyyden vuoksi, kun lämmöt on katkaistu ja putket ovat jäätyneet, Manninen harmittelee.

Suurimmat virhekäsitykset ovat monesti syntyneet aikanaan kiinteistön kaupantekohetkellä. Venäläinen ostaja on saattanut käyttää tulkkina tuttavaansa joka ei ole ollut kunnolla perillä suomalaisesta kiinteistönomistuksesta.

– Venäläinen ostaja ei ole saanut riittäviä tietoja edelliseltä omistajalta kiinteistön ominaisuuksista, kunnosta ja korjaustarpeista, tai ei ole ymmärtänyt niitä.

Lue myös:

    Uusimmat