Mainos

Venäläismedia etsii kuumeisesti malesialaiskoneen tiputtajaa

Venäläismedia on tänään spekuloinut raivokkaasti, mikä taho ampui malesialaiskoneen alas Itä-Ukrainassa. Joidenkin lehtien syyttävä sormi osoitti suoraan kohti Kiovaa, osa etsi syyllistä hieman varovaisemmin.  

Kremlille uskollisen Tvoi Den -iltapäivälehden kannessa oli kuva onnettomuuspaikasta sekä teksti, jonka mukaan Ukrainan joukot tiputtivat koneen Buk-ohjuksella. Lehti siteeraa Donetskin kapinallisten turvallisuusneuvoston edustajaa, joka vahvistaa, että heidän tietonsa mukaan iskun takana oli Ukrainan armeija.  

Niin ikään Kreml-myönteinen Izvestia Daily -lehti syytti Ukrainan joukkoja vielä suoremmin. Lehti oli haastatellut Venäjä-mielisiä kapinallisia, joiden mukaan onnettomuus oli "Kiovan suunnittelema provokaatio".

Kenellä on järeää kalustoa?

Kapinallisjohtajat, mukaan lukien Aleksander Borodai, vakuuttivat lehden haastattelussa, että aluetta hallitsevilla kapinallisilla ei ole käytössään Buk-ilmatorjuntajärjestelmän kaltaisia välineitä, mutta Kiovalla on.  

Ukrainalainen armeija-asiantuntija Igor Levchenko kommentoi talouslehti Kommersantille, että Ukrainan armeijalla on käytössään useita Buk-järjestelmiä konfliktialueella, mutta niitä ei "missään nimessä käytetä matkustajakoneen kaltaisiin kohteisiin".  

Kommersant oli haastatellut myös nimeämättömän Nato-maan diplomaattia, jonka mukaan lännen viranomaisten epäily kapinallisten syyllisyydestä koneen alasampumiseen nojaavat epäsuoriin todisteisiin.

Diplomaatti viittaa kapinallisjohtajien ilmoitukseen, jossa he kertoivat kaapanneensa Ukrainan armeijan tukikohdan Buk-ohjuksilla.  

Diplomaatti teki haastattelussa selväksi, että jos alasampumisen jäljet johtavat kapinallisiin, myös Venäjä katsotaan syylliseksi.  

Miksi Itä-Ukrainan yllä lennettiin?

Osa venäläismedioista ihmetteli, miksi siviilikoneen annettiin lentää konfliktialueen yli. Kommersant viittasi ilmailualan lähteisiin, joiden mukaan Itä-Ukrainan lentäminen oli piittaamatonta.

Lähteiden mukaan Ukrainan olisi pitänyt kieltää kaikki lennot alueen ylitse.  

– On edelleen epäselvää, miksi kone lensi konfliktialueen yli ja miksi lentoliikenteen valvojat eivät estäneet tätä mahdollisesti vaarallista tilannetta, kirjoitti venäläislehti Rossijskaja Gazeta.  

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset pitävät erittäin todennäköisenä, että malesialaiskone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella. Se, kuka koneen ampui, on vielä epäselvää.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.