Venäjän vapauttamat sotavangit kuvailevat kokemaansa kidutusta: Sähköshokkeja, aliravitsemusta ja musiikkikidutusta Abban kappaleilla

Viime viikolla Venäjän vapauttamat Ukrainan joukoissa taistelleet sotilaat kertovat medioille kidutuksesta ja epäinhimillisistä oloista.

Viime viikolla Venäjä ja Ukraina yllättäen vaihtoivat sotavankeja Saudi-Arabian avustuksella.

Ukraina sai Venäjältä 215 vangittua sotilasta vankienvaihdon yhteydessä. Osana vaihto-operaatiota Saudi-Arabiaan toimitettiin kymmenen muista maista lähtöisin olevaa sotavankia.

Heistä viisi oli Britannian kansalaisia ja kaksi yhdysvaltalaisia, loput kolme Marokosta, Ruotsista ja Kroatiasta.

Britannialainen Shaun Pinner kuvailee vankeusaikaansa "helvetiksi maan päällä" brittilehti The Sunin haastattelussa. Pinner on jo päässyt kotiinsa Englannin Pottoniin.

Britannian armeijan sotaveteraani Pinner kertoo venäläisten antaneen hänelle sähköshokkeja, pahoinpidelleen ja puukottaneen häntä. Hän kertoo myös joutuneensa valeteloituksen ja musiikkikidutuksen uhriksi.

Video: Britannialaiset Shaun Pinner ja Aiden Aslin lähettivät videoterveiset lentokoneesta vapautumisensa jälkeen

0:46

Pinner oli matkustanut Ukrainaan Donbasin alueelle Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa. Pinner jäi venäläisten vangiksi huhtikuussa Mariupolin piirityksessä.

Pinnerin mukaan separatistitaistelijat väijyttivät heidät ja ottivat vangiksi.

– Ruumiita oli niin paljon, että se näytti zombie-maailmanlopulta, Pinner kuvailee.

– He riisuivat minut ja iskivät puukon reiteeni ilman mitään syytä.

Henkistä ja fyysistä kidutusta

Kuukausien ajan hän eli likaisella juomavedellä ja pilaantuneella leivällä. Pinnerin mukaan venäläiset pakottivat vankeja kuuntelemaan esimerkiksi vuorokauden ajan Abban Mamma Mia -kappaletta jatkuvalla toistolla.

– En halua enää koskaan kuunnella Abban kappaleita tai nähdä leipää. Olen vain onnellinen, että olen kotona.

Vankeuden aikana Pinner kertoo joutuneensa monenlaisen henkisen ja fyysisen kidutuksen uhriksi. Pinner ja toinen brittitaistelija tuomittiin separatistien ylläpitämässä tuomioistuimessa kuolemaan palkkasotilaina toimimisen vuoksi.

– Yksi vartijoista sanoi tappavansa minut ja lähettävänsä videon siitä äidilleni.

– He julmasti varastivat vihkisormukseni. Se oli synkin päivä.

"Puhtaasti sadistisia psykopaatteja"

Vankienvaihdossa vapautettu ruotsalainen Mathias Gustavsson kuvailee sotauutisointiin keskittyvälle Coffee or Die -sivustolle vangitsijoitaan "puhtaasti sadistisiksi psykopaateiksi".

Gustavsson taisteli Mariupolia puolustavassa Azovin pataljoonassa. Myös hänet oli tuomittu kuolemaan separatistien toimesta.

Vankien epäinhimillisestä kohtelusta on tihkunut tietoa kuukausien aikana.

Kuvat ukrainalaisesta riutuneesta sotilaasta Mykhailo Dianovista ovat kiertäneet sosiaalisessa mediassa. Ukrainan puolustusministeriön mukaan Dianov on yksi niistä, jotka selvisivät vankeudesta.

Coffee or Die -sivuston mukaan Dianovin oikeasta kädestä puuttuu neljä senttimetriä luuta. Sivuston mukaan vamma on peräisin kuukausia kestäneestä aliravitsemuksesta.

Venäjä sai vaihdossa 55 vankia. Heidän joukossaan oli myös ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk, entinen ukrainalaispäättäjä ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja