Putin: Ukrainan vastahyökkäys on epäonnistumassa

Putin: Ukrainan vastahyökkäys on epäonnistumassa 0:25

Venäjän presidentti Vladimir Putin väittää, että Ukrainan vastahyökkäys venäläisjoukkoja vastaan on epäonnistumassa.

Ukraina aloitti viime kuussa vastahyökkäyksen kerättyään lännen avulla asevarastoja ja vahvistettuaan hyökkäysvoimiaan.

Putinin mukaan kaikki Ukrainan yritykset murtautua Venäjän puolustuksen läpi ovat epäonnistuneet. Presidentti kommentoi asiaa televisiohaastattelussa sunnuntaina.

Ukraina myönsi perjantaina, että taisteluissa on kohdattu vaikeuksia ja ettei joukkojen eteneminen ole nopeaa.

NY Times: Ukraina menetti viidenneksen taisteluihin heitetystä kalustosta

Ukraina menetti vastahyökkäyksensä kahtena ensimmäisenä viikkona jopa 20 prosenttia kaikesta kalustosta, jonka se heitti venäläislinjoja vastaan, väittävät yhdysvaltalais- ja eurooppalaisviranomaiset New York Timesin (NYT) mukaan.

Yhdysvaltalaislehden mukaan tappiot putosivat noin kymmeneen prosenttiin seuraavina viikkoina. Molemmat tappioluvut kattavat sekä tuhoutuneen että vaurioituneen kaluston.

Kyse ei ollut vain sattumasta tai paremmasta menestyksestä, sillä NYT:n tietojen mukaan Ukraina vaihtoi taktiikoitaan. Käytännössä se keskittyi kuluttumaan venäläisjoukkoja tykistöiskuilla ja ohjuksilla sen sijaan että rynnäköisi miinoitettuja ja linnoitettuja venäläisasemia vastaan.

Kalustotappioiden laskeminen 20 prosentista kymmeneen kertoo myös ongelmista, lehti kirjoittaa. Kyse on käytännössä siitä, että Ukrainan vastahyökkäys on hidastunut, jopa paikoin pysähtynyt. 

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Pekka Toveri: Venäjän puolustus murtuu

Sota-asiantuntijat ovat vuoroin kuvailleet Ukrainan etenemistä "taktiseksi" ja "marginaaliseksi". Lopputulos on joka tapauksessa ollut se, ettei läpimurtoa ole näkynyt. Siitä huolimatta Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) on optimistinen Ukrainan etenemisen suhteen.

– Itselläkin on jotenkin tullut sellainen tunne, että Venäjän puolustus murtuu etelässä viimeistään elokuun alussa. Vaikea sanoa mistä tunne tulee. Rintamalla suhteellisen hiljaista, kuin tyyntä myrskyn edellä, Toveri kirjoittaa Twitterissä.

– Venäläisten etulinjan joukkojen tilanne on heikentynyt tasaisesti ja moraali on kovilla. Samaan aikaan johto näyttää heikolta ja päättämättömältä. Kaikkien näiden yhdistelmä? Toveri jatkaa.

Ukrainan Venäjältä kaappaama TOS-1A-raketinheitin tulittaa vahvistamattomalla videolla venäläisasemia. 0:18
Ukrainan Venäjältä kaappaama TOS-1A-raketinheitin tulittaa vahvistamattomalla videolla venäläisasemia. Ukraina julkaisi videon heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat