Venäjän syyttäjä julkaisi sarjan Arctic Sean sisätilakuvia

Arctic Sea –alus esiintyi katoamisensa aikana pohjoiskorealaisena rahtialuksena. Tämän tiedon vahvistavat valokuvat, jotka Venäjän syyttäjänviraston tutkimuskomitea on julkaissut uutistoimisto Itar-Tassin kautta. Kuvista näkyvät mm. kaappauksen aikana rikotut navigointilaitteet sekä luodinjälkiä.

Julkaistuja kuvia on kaikkiaan yhdeksän. Kahdessa näytetään, kuinka sekä laivan perässä että yläkannella lukee pohjoiskorealaisen Jon Jin 2 –aluksen nimi. Perässä on lisäksi korealaisaluksen IMO-tunnusnumero 8018912. Molemmat ovat periaatteessa aitoja: Jon Jin 2 –alus on todella olemassa, ja sen IMO-numerokin on oikea. Jon Jin 2 on kuitenkin kooltaan malliltaan hieman erilainen rahtialus kuin Arctic Sea.

Kuvat tukevat kapteenin tarinaa

Kuvat vahvistavat aikaisempia tietoja kaappauksen päättymisestä. Kun venäläinen partioalus Ladny sai Arctic Sean kiinni, kapteeni väitti radiopuhelimen välityksellä että kyse olisi pohjoiskorealaisesta aluksesta ja että sen lastina on palmupuuta. Ilmoituksen mukaan laiva olisi ollut matkalla Havannasta Sierra Leoneen.

Kuvien perusteella kapteenin puhelu oli osa laajempaa salausoperaatiota, johon kapteeni oli ilmeisesti pakotettu mukaan.

Ei ainuttakaan kuvaa lastista

Kahdessa julkaistussa kuvassa esitellään kaapparien pientä kumivenettä, jota nostetaan laivan kannelle. Yksi otos esittää poliisien ja Maltan viranomaisten saapumista Arctic Sealle.

Lopuissa neljässä kuvassa esitellään laivan sisätiloja ja kaappauksen aikana aiheutuneita vahinkoja mm. navigointi- ja yhteyslaitteille. Laivan kapteeni poseeraa kahdessa kuvassa luotien jättämien jälkien edessä laivan konehuoneessa.

Vaikka kuvavalikoima tarjoaa runsaasti eri kulmia eri puolille aluksen ulko- ja sisätiloja, mukana ei ole ainuttakaan kuvaa ruumasta eikä lastista.

Juuri lasti on herättänyt eniten spekulaatiota mahdollisesta salaisesta kuljetuksesta. Useat kansainväliset laatumediat kuten Financial Times Deutschland sekä brittiläinen Times -lehti ovat kertoneet saaneensa haltuunsa todisteita, jotka tukevat salalastin olemassaoloa.

Katso Mirja Sipisen raportti (Seitsemän uutiset 6.10.2009):

Lue myös:

    Uusimmat