Mainos

Venäjän markkinoilla suomalaisilla on yksi iso etu

Venäjän markkinat ovat vaikeat, mutta vaivanpalkka on sen arvoinen, arvioi East Officen hallituksen puheenjohtaja Esko Aho.

Venäjän talouden kasvu hidastui syksyllä ja Ukrainan-kriisi on vain kiihdyttänyt alamäkeä, mutta pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna itärajan takana on tulevaisuuden markkinat suomalaisosaamiselle.

– Venäjä on suomalaisille merkittävä mahdollisuus. Venäjän kasvun hidastuminen tai ruplan heikentyminen ei ole kokonaiskuvaa muuttanut miksikään. Se tekee olosuhteet vain vaikeammaksi tai haastavammaksi, Aho sanoi MTV Uutisille.

– Venäjällä riskit ovat tavanomaista liiketoimintaa suurempia, mutta myös tuotot ovat olleet selkeästi hyviä. Voisi sanoa, että kaikki ne firmat jotka ovat sinne menneet ja investoineet, niin ovat pääsääntöisesti siellä myöskin varsin hyvin pärjänneet.

Entinen pääministeri Aho toimii nykyisin Venäjän-kauppaa vahvistavan East Officen hallituksen puheenjohtajana. Itänaapuri tarjoaa hänen mukaansa isoja mahdollisuuksia paitsi jo rajan takana toimille - myös vielä lähtöään miettiville suomalaisyrityksille.

– Venäjän perusongelmat ja haasteet ovat entisenlaiset. Heidän tulisi monipuolistaa talouttaan, parantaa infrastruktuuriaan, investoida enemmän ympäristöön ja energiatehokkuuteen. Näihin kaikkiin se tarvitsee paljon suomalaista osaamista. 

– Venäjällä on lisäksi syntynyt muutakin kuin tällaista perinteistä raaka-aineisiin ja energiaan perustuvaa tuotantoa. Siellä on aika merkittävää internet-yritystoimintaa. Muun muassa sen sektorin kanssa Suomen kannattaisi olla enemmän tekemisissä, Aho näkee.

Venäjän-markkinoille haluavat monet muutkin, mutta Ahon mukaan suomalaisilla on rajan takana yksi etu, jota kaikilla muilla ei ole.

– Suomella on hyvä maine Venäjällä ja suomalaisia tekijöitä pidetään laadukkaina ja osaavina, että siinä mielessä meillä on hyvät lähtökohdat. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja