Mainos

Venäjän laivasto häiritsi kahdesti tutkimusalus Arandan liikkumista

Venäjän laivasto on häirinnyt kahdesti Suomen ympäristökeskuksen omistaman merentutkimusalus Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla elokuun ja syyskuun alussa. Asiasta kertoo Suomen ympäristökeskus (SYKE).

SYKE:n mukaan Aranda oli molemmilla kerroilla Ruotsin meteorologisen ja hydrologisen tutkimuslaitoksen (SMHI) tutkimusmatkalla.

Venäjän laivasto pyrki estämään aluksen pääsyn näytteenottopisteelle kansainvälisellä merialueella Gotlannin itäpuolella.

Venäläinen sotalaiva ohitti hyvin läheltä

Ensimmäisellä kerralla, 2. elokuuta, venäläinen sotalaiva kehotti kahteen otteeseen radioyhteyksien kautta Arandaa muuttamaan kurssia. Aluksi Aranda toimi pyyntöjen mukaisesti, mutta toisella kerralla ilmoitti pysähtyvänsä tutkimuspisteelle. Tutkimusalus Arandalta tehtiin havainto pinta-ajossa olevasta sukellusveneestä.

Toisella kerralla,  2. syyskuuta, venäläinen helikopteri lähestyi Arandaa muutamaan otteeseen, minkä jälkeen sotalaiva otti myös kurssin suoraan Arandan perää kohden ajaen hyvin läheltä ohi. Aranda piti tilanteesta huolimatta suuntansa ja vauhtinsa.

Aluksella oli tapahtumien aikaan ruotsalaisia SMHIn tutkijoita ja suomalaisen varustamon miehistöä, jotka kokivat tilanteen uhkaavana.

Tarkat tiedot tapahtumista on saatu Suomen ympäristökeskukseen vasta kuluneella viikolla. Tapahtumien kulku on vahvistettu useista eri lähteistä.

Tapahtumien varmistuttua ympäristökeskus on toimittanut välittömästi tiedot edelleen vastuuviranomaisille ja muille tarvittaville tahoille. SYKE on päättänyt selkeyttää toimintaohjeita vastaavien erityistilanteiden varalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.