Mainos

Venäjän lähetystön työntekijöillä huumebisneksiä Argentiinassa – poliisi pääsi tekijöiden jäljille vaihtamalla kokaiinin jauhoon

Kokaiinin löytyminen Venäjän suurlähtystön yhteydestä vuonna 2016 aloitti noin vuoden mittaiset tutkimukset, jotka johtivat myöhemmin pidätyksiin. Buenos Airesissa tehdyssä takavarikossa poliisin haaviin jäi satoja kiloja huumetta, kertoo ABC News.

Pidätettyjen joukossa on venäläinen ex-diplomaatti ja argentiinalainen poliisi. Tutkinta johti kansainvälisen huumeringin jäljille.

Diplomaattipostin joukossa kokaiinia

Argentiinan viranomaiset kertoivat pari vuotta sitten tehdystä huumetakavarikosta ja sitä seuranneesta tutkinnasta eilen.

Argentiinan turvallisuudesta vastaava ministeri Patricia Bullrichin mukaan viranomaiset löysivät vuonna 2016 matkatavaroita, joihin oli kätketty 398 kiloa kokaiinia.

Poliisit menivät paikalle sen jälkeen, kun Venäjän Argentiinan suurlähettiläs Victor Koronelli ja kolme Venäjän turvallisuuspalvelun jäsentä ilmoittivat Bullrichille epäilyistä, joiden mukaan diplomaattipostin joukossa olevissa matkatavaroissa on jotain epäilyttävää. Tavarat olivat suurlähetystön tilojen yhteydessä olevassa koulussa.

Poliisin ovela juoni: kokaiini vaihdettiin jauhoihin

Kokaiinia oli kätkettynä kaikkiaan 16 eri matkatavaran joukkoon. Viranomaiset päättivät vaihtaa kokaiinin jauhoksi ja seurata minne matkatavarat päätyvät saadakseen syylliset kiinni. Laukkuihin laitettiin jauhon lisäksi paikantimet.

– Tämä on ollut toistaiseksi monimutkaisin huumetutkinta, johon olemme osallistuneet, kertoi Bullrich tiedotustilaisuudessa.

– Meidän piti ensin nopeasti lähettää poliiseja etsimään liki 400 kiloa jauhoja. Sellaista määrää ei ole yleensä varastossa kenelläkään.

Kokaiini saatiin kuin saatiinkin vaihdettua jauhoihin ja viranomaiset jäivät odottelemaan, milloin matkatavarat lähtevät liikkeelle. Se tapahtui vuonna 2017. Laukut lähtivät lennolla kohti Venäjää. Niitä seurasi kolme argentiinalaista tulliviranomaista.

Matkatavaroita hakemaan tulleet Ishtimir Khudzhmov ja Vladimir Kalmykov pidätettiin saman tien.

Useita pidätettynä, mutta yksi vielä vapaalla: kuka on mystinen "K"?

Poliisi on ottanut kiinni myös venäläisargentiinalaisen Alexander Chikalon, jonka uskotaan olleen vastuussa kokaiinikuljetusten logistiikasta Argentiinasta Venäjälle. Koordinoinnissa auttoi suurlähetystössä työskennellyt Ali Abyanov, joka pidätettiin kodistaan Moskovassa. Rautoihin joutui myös tullimääräysten kiertämisessä auttanut argentiinalaispoliisi Ivan Blizniouk.

Ministeri Bullrichin mukaan ainakin yksi tekijöistä on kuitenkin vielä vapaalla jalalla. "K"-koodinimellä tunnettu henkilö on vastuussa huumeiden ostamisesta ja niiden päätymisestä Venäjän suurlähetystöön Argentiinassa. Ilmeisesti tällä hetkellä Saksassa olevasta epäillystä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Kokaiinin hinta olisi Venäjän katukaupassa ollut liki 50 miljoonaa euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.