Autossa valvottuja öitä ja unia mafiapomosta – tällaista on Italian etsityimmän rikollisen napanneiden elämä

1:05
30 vuotta pakoillut mafiapomo Matteo Messina Denaro talutettiin telkien taakse – näin historiallinen kiinniotto tehtiin.

Cosa nostra- johtaja Matteo Messina Denaron 30-vuotinen ajojahti vaati myös kuolonuhreja. Pidätyspäivä halutaan julistaa Italiassa kansalliseksi juhlapäiväksi.

– Tiedät kyllä, kuka olen. Olen Matteo Messina Denaro.

Näihin lauseisiin päättyi Italiassa 30 vuotta kestänyt ajojahti, jonka päätteeksi maan etsityin mafiapomo päätyi viime maanantaina telkien taakse. Sisilialaisen Cosa nostra -mafiajärjestön "viimeinen kummisetä" otettiin kiinni Palermon keskustassa sijaitsevalla yksityisklinikalla.

Maassa on kiitelty kilpaa karabinieerien Ros-erikoisryhmän toimintaa, kun vuosien varrella satojen ihmisten työpanoksen vaatinut "Operaatio Auringonlasku" lopulta onnistui.

Yksi pidätysoperaatioon osallistuneista on la Repubblica -sanomalehden haastattelema "Sandokan", joka ei turvallisuussyistä paljasta oikeaa nimeään.

– Olen viettänyt kokonaisia päiviä ja öitä autossa, vieressäni tyhjiä pulloja tarpeiden tekemistä varten. Kojelaudalla sämpylöitä ja vettä, penkin alla vaihtovaatteet. Elämä kulkee jahdattavan ehdoilla ja autosta tulee toinen koti, Sandokan kertoo.

Parisuhteen ylläpitäminen tai perheen perustaminen on maan etsityimpiä rikollisia jäljittävälle haastavaa tai mahdotonta.

– Öisin näet unta kohteesta, päässäsi ei ole mitään muuta. Työn vuoksi kerrot paljon valheita, sillä tärkein sääntömme on luottamuksellisuus. Vanhempani saivat tietää minun pidättäneen Matteo Messina Denaron vasta siinä vaiheessa, kun hänet oli jo viety asemalle, Sandokan sanoo.

Vuosien varrella Messina Denaron pidätykseen johtanut ajojahti on vaatinut myös kuolonuhreja. 36-vuotias karabinieeri Filippo Salvi putosi vuonna 2007 kuolemaansa asentaessaan valvontakameroita, joiden toivottiin auttavan mafiapomon jäljittämisessä.

Salakuuntelunauhat johtivat jäljille

Italian mediassa on viikon varrella käyty läpi Messina Denaron pidätykseen johtaneita vaiheita. Maailman etsityimpien rikollisten joukkoon kuuluneen miehen kohtalon sinetöi lopulta sairastuminen syöpään.

Ratkaisevan vihjeen tarjosivat salakuuntelulaitteet, jotka karabinieerit olivat asentaneet Messina Denaron lähipiirin asuntoihin. Kolme kuukautta sitten omaisten puheissa alkoi toistua viittauksia syöpään ja kemoterapian haittavaikutuksiin.

Vaikka mafiapomoon ei koskaan viitattu suoraan, päättelivät viranomaiset tämän joutuneen vuonna 2020 paksusuolensyövän vuoksi leikkaukseen. Lisäksi miehen pääteltiin tarvitsevan kemoterapiaa maksasta löytyneen etäpesäkkeen hoitoon.

Potilasrekisterien avulla karabinieerit alkoivat selvittää, kuka noin 60-vuotias mies on käynyt Italiassa vastaavissa hoidoissa. Lista oli pitkä, mutta lopulta etsivien huomio kiinnittyi yhteen nimeen, palermolaisella La Maddalena -yksityisklinikalla käyneeseen Andrea Bonafedeen

"Aave" sai lopulta kasvot

Andrea Bonafeden tiedettiin olevan erään Messina Denaron luottomiehen sukulaispoika. Lisäksi tämän matkapuhelintiedot eivät täsmänneet potilaan sairaskertomukseen, vaan olivat paikantuneet sairaalakäyntien aikana aivan toiseen kaupunkiin.

Koska Messina Denarosta ei kuitenkaan ollut yhtään 30 vuotta tuoreempaa valokuvaa, oli karabinieerien mentävä paikan päälle selvittämään, miltä epäilyksiä herättävä potilas näytti.

– En ollut nukkunut kolmeen päivään. Klinikan ympäristöä valvottiin yötä päivää. Kun aurinko sinä päivänä nousi, olimme jo kaikki valmiina ja naamioituneina, yli 30 miestä. Tiesimme, että herra Andrea Bonafede oli aamulla tulossa La Maddalenaan, Sandokan muistelee pidätyspäivää.

Kun Bonafede sitten ilmaantui paikalle, ei epäilyksen sijaa enää ollut. Potilas näytti hämmästyttävän samalta kuin viranomaisten digitaalisesti vanhentama etsintäkuulutuskuva Messina Denarosta.

Kun pidätetty vietiin käsiraudoissa pois, kertoo Sandokan karabinieerien halanneen toisiaan, itkeneen ja huutaneen riemusta.

– Tämä on elämäni tärkein operaatio. 16. tammikuuta 2023 on päivä, jota en unohda koskaan. Se on kaiverrettu sydämeeni.

Italian pääministeri Giorgia Meloni kiirehti vain tunteja pidätyksen jälkeen Palermoon, jossa hän julisti haluavansa tehdä tammikuun 16. päivästä kansallisen mafianvastaisen taistelun juhlapäivän.

Italian viranomaiset ovat kuluneen viikon aikana takavarikoineet useita Messina Denaron käyttämiä asuntoja ja pidättäneet tämän auttamisesta epäiltyjä henkilöitä. Tutkinta siitä, kuka mafiapomoa on suojellut 30 vuoden ajan, on vasta alkanut.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja