Italian viranomaiset onnistuivat pysäyttämään kaksi tonnia kokaiinia – nappasivat salakuljettajat vaihtamalla 1801 kokaiinipakettia samaan määrään suolaa

Italiassa viranomaiset ovat onnistuneet tekemään maan suurimman yksittäisen huumetakavarikon 25 vuoteen. Huumesalakuljettajan nappaamiseksi viranomaiset päättivät vaihtaa laivan kyydissä olleet kokaiinit suolapusseihin. 

Italian poliisi on onnistunut takavarikoimaan lähes kahden tonnin edestä kokaiinia usean maan välisen viranomaisyhteistyön ansiosta.

Genovan satamassa pysäytetty huume-erä on maan suurin yksittäinen takavarikko 25 vuoteen ja sen onnistumiseen tarvittiin kolme eri maata kahdelta eri mantereelta.

Arvo yli 500 miljoonaa euroa

Yhteensä kokaiinia takavarikoitiin 60 yksittäisen pussin verran ja sen yhteisarvo ylitti 500 miljoonaa euroa.

Italian viranomaisten mukaan huumeet kuuluivat useille eri huumejärjestöille ja niitä kuljetti merellä aseistettu ryhmittymä, joka tunnetaan Italiassa nimellä "merenlahden klaani". 

Huumeita kuljettaneen laivan reitti oli kulkenut Kolumbiasta Genovan satamaan, mutta sen todellinen määränpää oli Barcelona.

1801 kokaiinipakettia korvattiin suolalla

Kontin havaittuaan joutuivat italialaiset viranomaiset toimimaan nopeasti saadaakseen salakuljettajat kiinni viimeistään Barcelonassa.

Pusseihin pakatut 1801 kokaiinipakettia korvattiin samalla määrällä suolaa ja laivan annettiin jatkaa matkaansa kohti määränpäätänsä. 

– Meillä oli neljä tuntia aikaa tehdä päätös. Neljän tunnin jälkeen kontin oli määrä lähteä eteenpäin Barcelonaan, missä salakuljettajat odottivat sen saapumista. Siksi päätimme laittaa 40 sotilasta mukaan laivaan, tyhjentää kokaiinilastin ja vaihtaa sen 1800 suolapakettiin.

– Asensimme konttiin vielä GPS-paikantimia, minkä avulla saimme pidätettyä huumesalakuljetuksesta epäillyn 59-vuotiaan miehen Barcelonan satamasta, kertoo Italian viranomainen Maurizio Cintura  The Guardianille.

Huumeet oli tarkoitus myydä ympäri Eurooppaa

Cinturan mukaan tapauksen tutkinta aloitettiin 22. päivä tammikuuta Kolumbiassa. 

Selville saatiin esimerkiksi, että Barcelonaan matkalla olleiden huumeiden oli tarkoitus tulla myyntiin ympäri Eurooppaa.

– Genovan satamasta on tullut uusi huumereittien risteyskohta, toteaa Genovan pääsyyttäjä Francesco Cozzi.

Genovan syyttäjät ovat nyt aloittaneet tutkinnan Etelä-Amerikan huumekartellien ja Euroopan huumesalakuljettajien välisen yhteistyön laajuden selvittämiseksi.

Syyttäjien mukaan on liian aikaista sanoa, liittyykö esimerkiksi Italian mafia toimintaan.

Lue myös:

    Uusimmat