Venäjän kulttuuriministeri: "Suomi erottamaton osa venäläistä maailmaa"

45 minuuttia-ohjelma sai käsiinsä Ulkoministeriön muistion, joka paljasti, miten tylysti Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski on arvioinut suomalais-ugrilaisten kansojen asemaa.

Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin avajaisissa syyskuussa Unkarin Siófokissa puhunutMedinski aiheutti hämmennystä yleisössään teilaamalla suomalais-ugrilaisten kansojen yhteistyön venäläisvastaiseksi liikehdinnäksi.

Ministerin mukaan suomalais-ugrilainen maailma on ymmärrettävä erottamattomaksi osaksi venäläistä maailmaa.

– Venäjä on suomalais-ugrilaisten kansojen sydän eikä Venäjä aio toistaa Euroopan monikulttuurisuuden virheitä, latasi kulttuuriministeri Vladimir Medinski juhlapuheessaan.

Kremlin entisten virkamiesten johtama uutistoimisto Regnum tuki kongressiuutisoinnissaan kulttuuriministerin ajatuksia. Uutistoimiston mukaan suomalais-ugrilaisten kansojen kesken ei ole aitoa yhteisyyden tunnetta, vaan kansainvälinen yhteistyöfoorumi on synnytetty Venäjän sisäisiin asioihin sekaantumiseksi ja venäläisten kulttuurisen yhtenäisyyden romuttamiseksi.

Karjala ei kaipaa kielipesiä

Erityisen painokkaasti Medinski ruoti Suomea ja suomalaista kulttuuria. Ministerin mukaan suomen kieli ja suomalainen kulttuuri ovat säilyneet ainoastaan autonomian ajan ansiosta. Medinski tähdensi muun muassa, että suomalainen kielitieteilijä M. A. Castren oli venäläinen oppinut, jolla oli suomalainen ja ruotsalainen alkuperä.

Suomen kulttuurirahaston tukemiin suomen kielen elvytysprojekteihin eli kielipesiin venäläisministeri suhtautui nuivasti. Niitä ei hänen mukaansa tarvita, koska vähemmistökieliä ei ole syytä opettaa pakottamalla.

Vladimir Medinskin puhetta kuuntelivat Suomen, Viron ja Unkarin presidentit. Presidentti Sauli Niinistön seurueen lisäksi avajaisyleisössä oli muun muassa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön korkeita virkamiehiä ja muita kulttuurialan vaikuttajia. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma saapui paikalle vasta kongressin päätöspäivänä.

Presidentin kanslian mukaan kulttuuriministeri Medinskin puheen muutamiin kohtiin kiinnitettiin presidentin seurueessa erityistä huomiota. Puheesta keskusteltiin kanslian mukaan tuoreeltaan virkamiestasolla Venäjän kanssa.

Konservatiivisten patrioottien kerho

Venäjän kulttuuriministeri kiiruhti suoraan suomalais-ugrilaisesta maailmankongressista venäläisten äärinationalistien muodostaman konservatiivisten patrioottien kerhon perustamiskokoukseen Pihkovan alueelle Izborskiin.

Kerho kertoo toimivansa vastavoimana liberaaleille voimille ja demokratialiikkeen provokaatioille. Kerho ilmoitta kehittelevänsä Venäjälle uutta ideologiaa, jonka yhtenä tavoitteena on Venäjän ortodoksinen jälleen syntyminen.

Kulttuuriministeri Vladimir Medinskin ohella kerhon muita perustajajäseniä ovat euraasialaista supervaltaa tavoitteleva geopolitiikan filosofi Aleksandr Dugin, äärivasemmistolainen, punaisen imperiumin sotilaaksi itseään nimittävä kirjailija Aleksandr Prohanov, Pihkovan kuvernööri Andrei Turtsak, Venäjän puolustusministeriön entinen osastopäällikkö, kenraalieversti Leonid Ivasov, vasemmistolainen ekonomisti Mihail Deljagin sekä valtiollisen televisiokanavan toimittajat Mihail Leontjev ja Maksim Sevtsenko.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan perustamiskokouksessa oli läsnä myös nimeltä mainitsematon Venäjän hallinnon virkamies. Mediassa julkaistujen asiantuntija-arvioiden mukaan kerhon perustamiskokoukseen osallistuminen olisi kuitenkin Kremlille lähinnä mediaprojekti.

Suomi venäläishallinnon silmätikkuna

Suomi vaikuttaa joutuneen kesän ja syksyn aikana silmätikun asemaan venäläishallinnossa. Kulttuuriministeri Vladimir Medinskin puheessa on samoja sävyjä kuin monessa muussakin Venäjän hallinnon viime kuukausina Suomelle kohdistamissa lausunnoissa.

Ulkoministeri Sergei Lavrov ärähti lokakuussa, ettei Suomi toimi lapsiasioissa sivistysvaltion tavoin. Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahovin mukaan Suomi on hengenvaarallinen maa venäläislapsille.

Venäjän asevoimien entinen komentaja Nikolai Makarov ilmoitti puolestaan kesäkuussa, että Suomen Nato-jäsenyys olisi uhka Venäjälle. Pääministeri Dmitri Medvedev ohjeisti muutama viikko sitten, että sivistysvaltiossa järjestettäisiin kansanäänestys Natoon liittymisestä.

Konservatiivisten patrioottien kerho:

Vladimir Medinski, kulttuuriministeri

Aleksandr Dugin, geopolitiikan filosofi

Aleksandr Prohanov, äärivasemmistolainen kirjailija

Andrei Turtsak, kuvernööri

Leonid Ivasov, kenraalieversti

Mihail Deljagin, vasemmistolainen ekonomisti

Mihail Leontjev, valtiollisen televisiokanavan toimittaja

Maksim Sevtsenko, televisiokanavan toimittaja

Katso Tuula Malinin juttu (45 minuuttia 28.11.2012)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja