Mainos

Venäjän ja Yhdysvaltojen ydinaseneuvottelut taas käyntiin

Venäläisvaltuuskunta on saapunut Washingtoniin valmiina aloittamaan uusimman neuvottelukierroksen ydinaseiden supistuksista.

Tänään alkavissa neuvotteluissa käsitellään sekä mittavaa ydinkärkien vähennyssuunnitelmaa että ohjustorjuntasopimus ABM:n kohtaloa. Presidentti George W. Bush on ilmoittanut Venäjälle, että Yhdysvallat irtaantuu sopimuksesta, koska se on kaavaillun ohjuskilven kehittämisen esteenä. Venäjä ei haluaisi romuttaa sopimusta ja pitää Yhdysvaltain vetäytymistä virheenä.

Moskova ei aio kuitenkaan vastata välittömästi Yhdysvaltain ABM-vetoon.

-Yhdysvallat sanoi, että se vetäytyy ABM-sopimuksesta kuuden kuukauden kuluttua. Me ilmoitamme vastineemme sitten, sanoi Venäjän delegaatiota johtava kenraali Juri Balujevski.

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se on valmis supistamaan ydinkärkiensä määrän nykyisestä noin kuudestatuhannesta noin kahteentuhanteen. Venäjä on vuorostaan valmis vähentämään omien kärkiensä määrän 1500 kappaleeseen.

Keskeinen asiaksi neuvotteluissa noussee myös kysymys käytöstä poistettujen aseiden kohtalosta. Venäjä ei ole ilahtunut amerikkalaiskaavailuista, joiden mukaan ydinohjuksia ei tuhottaisi vaan ne varastoitaisiin mahdollista uutta käyttöä varten. Amerikkalaiset puolustavat varastointia mm. rahansäästöllä, sillä hävitys tulee kalliimmaksi kuin aseiden säilyttäminen. Venäjä vaatii puolestaan, että ydinaseiden supistusten pitää johtaa niiden hävittämiseen. Venäjä haluaisi myös tehdä supistuksista sitovan kansanvälisen sopimuksen, mutta Bush on puoltanut epämuodollista suullista sopimusta.

Aserajoituksia koskevien keskustelujen toivotaan johtavaan tulokseen seuraavan puolen vuoden aikana, sillä on mahdollista, että Bush vierailee Moskovassa ensi kesän aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.